FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 8. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. predvodio je u subotu navečer u Bazilici svetog Petra tradicionalno Vazmeno bdijenje, uoči Uskrsa, tijekom kojeg je poručio da je dobro jače od zla, ali i da " tama" predstavlja prijetnju čovječanstvu. "Ukoliko Bog i moralne vrijednosti, razlika između dobra i zla ostane u tami, onda sva druga 'svjetla' koja nam na dohvat ruke stavljaju nevjerojatna tehnička dostignuća, ne predstavljaju samo napredak, već također opasnost koja ugrožava nas i svijet", rekao je Papa. Uskrsno bdijenje, uz više tisuća vjernika, označeno je ulaskom pape Benedikta XVI. u zamračenu baziliku s upaljenom svijećom, što simbolizira kršćansko vjerovanje da Isus svojim uskrsnućem donosi svjetlo svijetu.

PRIŠTINA

Jedan je Albanac poginuo, a njegova žena i četvero djece su ranjeni, kad je u nedjelju rano ujutro u njihovom stanu u Kosovskoj Mitrovici eksplodirala bomba, priopćila je kosovska policija. Bomba je eksplodirala u ranim jutarnjim satima u naselju Tri tornja, području na kojem živi mali broj kosovskih obitelji u sjevernom, srpskom dijelu podijeljenog grada Mitrovice. 38-godišnji Albanac poginuo je na mjestu, a njegova obitelj je s lakšim ozljedama prevezena u bolnicu, navela je policija.

NINGBO

Ministri vanjskih poslova Kine, Japana i Južne Koreje sastali su se u nedjelju u kineskom gradu Ningbo nekoliko dana prije najavljenog vrlo spornog sjevernokorejskog lansiranja satelita. Kinez Yang Jiechi, Japanac Koichiro Gemba i Južnokoreanac Kim Sung-Hwan su u nedjelju ujutro započeli trilateralne razgovore. Yang je u subotu izjavio da je zabrinut najnovijim razvojem događaja na korejskom poluotoku, prenosi agencija Xinhua. "U zajedničkom je interesu da sve strane sačuvaju mir i stabilnost na korejskom poluotoku i ostvare dugoročni mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", dodao je Yang, prenosi službena kineska agencija. Peking je glavni saveznik režima Pjongjhnaga na međunarodnoj sceni. Sjeverna Koreja je izazvala bijes SAD-a, Japana i Južne Koreje kada je prošlog mjeseca najavila da će između 11. i 16. travnja lansirati raketu koja će u orbitu staviti satelit za promatranje, navodno u civilne svrhe.

LONDON

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu navečer da istražuje informacije o cyber napadu skupine Anonymous na njihovu internet stranicu, jer se protivi planovima pojačanog nadzora elektronskog prometa i razmjena poruka. Korisnici su na početnoj stranici ministarstva naišli na poruku da usluga nije na raspolaganju zbog velikog prometa. Preko mreže twitter skupina Anonymous emitirala je poruku "TANGO DOWN", što u vojnoj terminologiji znači "meta uništena", "zbog planova pojačanog nadzora". Glasnogovornik ministarstva je rekao da imaju informacije da je ministarstvo na meti hakerskih akcija u znak prosvjeda protiv planova o pojačanom nadzoru. Britanska vlada je prošlog tjedan bila izložena žestokim napadima zbog planova da postavi opremu koja bi omogućila službi nadzora elektronskog prometa pristup podacima za svaku poruku, pregledanu adresu i telefonski poziv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙