FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAMAKO - Vojna hunta koja je 22. ožujka preuzela vlast u Maliju, potpisala je u petak s Ekonomskom zajednicom država zapadne Afrike (ECOWAS) okvirni sporazum o prijenosu vlasti privremenom predsjedniku i prijelaznoj vladi, uz opću amnestiju, objavile se dvije strane. "Postigli smo sporazum koji će sljedećih sati i dana omogućiti pokretanje institucija predviđenih ustavom", rekao je na državnoj televiziji ORTM ministar vanjskih poslova Burkine Fasso Djibril Basole, u ime predsjednika Blaisea Compaora, posrednika ECOWAS-a za krizu u Maliju. Tekst je potpisao šef hunte Basole, kapetan Amadou Sanogo, uz svjedoke ministra afričke integracije Obale Bjelokosti Adama Bictogo i nigerijskog ministra vanjskih poslova Nurudena Muhameda. Prema tom sporazumu vlast preuzima predsjednik parlamenta Dijunkunda Traore koji će obavljati dužnost privremenog predsjednika i organizirati izbore u roku 40 dana. Hunta je taj dogovor postigla u sklopu tranzicije s vojne na civilnu vlast. Tijekom nereda nakon državnog udara 22. ožujka, pobunjenici su preuzeli kontrolu nad sjeverom zemlje, uz potporu islamista za koje se drži da su povezani s lokalnim ogrankom Al Kaide.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak objavile satelitske snimke koje, kako tvrde, pokazuju da Sirija drži topništvo spremno gađati stambena područja te da je premjestila neke snage iz jednog grada u drugi unatoč pozivima za povlačenje. Robert Ford, američki veleposlanik u Siriji, postavio je komercijalne satelitske snimke na Facebook da bi se, kako izgleda, izvršio pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da povuče snage kao što to traži mirovni plan bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Annan pokušava okončati više od godine dana nasilja u kojem su Assadove snage nastojale slomiti prodemokratsku pobunu diljem Sirije. Ford je rekao da su se sirijske snage povukle iz nekih područja, ali je naveo medijska izvješća da su topništvom gađale stambena područja u nekoliko gradova tijekom protekla dva dana te da su provodile akcije uhićivanja u predgrađima Damaska. "Ovo nije smanjivanje ofenzivnih sigurnosnih operacija sirijske vlade koje bi, kako se svi slažu, moralo biti prvi korak kako bi Annanova inicijativa mogla uspjeti", rekao je na Facebooku Ford koji je napustio Damask kada je u veljači zatvoreno američko veleposlanstvo. Najmanje 27 sirijskih vojnika, pobunjenika i civila ubijeno je u nasilju u petak, priopćili su oporbeni aktivnisti, četiri dana prije roka za povlačenje vojnika.

GAZA - Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, pogubio je u subotu jednog Palestinca optuženog za suradnju s Izraelom i dvojicu sudionika ubojstva, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa u priopćenju. Trojica muškaraca su obješena u Gazi, prema islamističkom pokretu koji nije precizirao identitet osuđenih. To je prvo pogubljenje ove godine u Gazi zbog suradnje s Izraelom. Posljednje je izvedeno u srpnju 2011. kada su obješena dvojica Palestinaca. U ožujku je vojni sud Gaze osudio na smrt zbog izdaje jednog neimenovanog 27-godišnjeg Palestinca, osumnjičenog za suradnju s Izraelom. Prema palestinskom zakonu, osobama optuženim za suradnju s Izraelom, ubojstva i trgovinu drogom prijeti smrtna presuda.

ISLAMABAD - Lavina je u subotu zatrpala preko 100 pakistanskih vojnika u blizini ledenjaka Siachen na granici s Indijom, priopćio je glasnogovornik kopnene vojske. Nekoliko pakistanskih televizija izvijestilo je ranije kako je zatrpano oko 150 vojnika. "U šest sati ujutro lavina je pogodila (vojni) stožer. Više od 100 vojnika i osoblja je zatrpano", rekao je glasnogovornik general bojnik Athar Abbas dodajući kako su spasilačke ekipe krenule prema području nesreće. Kazao je kako će vojska kasnije izvijestiti ima li žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙