FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom prodaja zbog zabrinutosti u vezi Španjolske

LONDON, 5. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak pod pritiskom prodaja značajnije oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, a spustio se nakratko i ispod minimalnog tečaja od 1,2 franka, primoravši švicarsku središnju banku da intervenira, u okolnostima pojačanih zabrinutosti u vezi golemog duga Španjolske.

Nakon pada za gotovo jedan posto prema dolaru dan ranije, euro je oslabio daljnjih 0,5 posto, na 1,3076 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,3057 dolara, najnižu razinu od sredine ožujka. Spustio se i na najnižu razinu u četiri tjedna prema jenu od 106,89 jena.

Pod pritiskom prodaja euro je oslabio i na 1,1990 franaka, nakratko se tako spustivši ispod minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro koji je u rujnu prošle godine utvrdila švicarska središnja banka (SNB) kako bi zauzdala snažan uzlet franka, uzrokovan između ostalog bijegom ulagača iz imovine u eurima.

Glasnogovornik SNB-a je potom izjavio da će banka učiniti sve da obrani tečaj od 1,2 franka za euro. Jedinstvena europska valuta se ubrzo tako stabilizirala na 1,2015 franaka, što se pripisuje SNB-ovim golemim kupovinama eura, o čemu su izvijestili trgovci.

Prinosi na španjolske obveznice porasli su zbog jačanja zabrinutosti oko toga hoće li Španjolska moći ispuniti zacrtano smanjenje deficita i nastaviti se financirati na tržištima nakon što je aukcija obveznica u srijedu naišla na slabiji odaziv. Ulagači strahuju da to možda ukazuje na novo zaoštravanje dužničke krize u eurozoni.

"Današnji pad eura posljedica je rasta prinosa na španjolske i talijanske obveznice a taj će se pritisak vjerojatno zadržati", tumači dalje valutni strateg Schmidt.

U takvim okolnostima dolarov indeks .DXY, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na vodeće svjetske valute, dosegnuo je najvišu razinu u tri tjedna od 80,079 bodova, zahvaljujući potražnji za dolarima koje ulagači percipiraju sigurnijom imovinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙