FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema jenu, nepromijenjen u odnosu na dolar

NEW YORK/LONDON, 21. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema jenu, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih gotovo pet mjeseci, a nakratko je bio na dobitku i prema dolaru nakon što je drugi paket pomoći Grčkoj dobio zeleno svjetlo u grčkom parlamentu.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo najvišu razinu u posljednja gotovo dva tjedna od 1,3284 dolara, no potom se stabilizirao na 1,3224 dolara, što znači da na dnevnoj razini nije zabilježio promjene. Dosegnuo je nakratko i najvišu razinu prema jenu u gotovo pet mjeseci, od 111,43 jena. Potom se spustio na 111,07 jena, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto.

Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 84,02 jena, nadomak najviše razine u 11 mjeseci dosegnute prošli tjedan.

Mnogi ulagači odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u tamošnjem parlamentu smatraju pukom formalnošću, no naznake napretka u spašavanju te posrnule članice eurozone pružile su poticaj jedinstvenoj europskoj valuti.

Veći dobitci eura mogli bi ipak biti ograničeni ako uzlet dolara ojača. Euro bi pak mogao izgubiti zamah iznad razine od 1,33 dolara, poglavito ako preliminarna izvješća o indeksima menadžera nabave (PMI) u eurozoni, koja će biti objavljena u četvrtak, budu slaba.

"Odobrenje novom paketu od 130 milijardi eura u grčkom parlamentu je ohrabrujuće. Sutrašnja objava PMI-ja bit će važna, budući da su nedavni pokazatelji ukazali na kakvu-takvu stabilnost u nekoliko europskih gospodarstava a PMI će to pomoći potvrditi, što bi bilo dobro za euro", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna analitičarka u tvrtki Scotia Capital u Torontu.

Ulagači ostaju na oprezu zbog rizika daljnjeg produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Grčka je dobila novu tranšu pomoći iz drugog paketa kredita, no u fokusu je Italija zbog mogućeg sukoba vlade sa sindikatima oko reformi radnog zakonodavstva.

Jedinstvenu europsku valutu također bi mogao pritiskati uzlet dolara na krilima slabijih očekivanja o daljnjem popuštanju monetarne politike u SAD-u nakon što su blago poboljšani gospodarski izgledi za najveće svjetsko gospodarstvo u projekcijama američke središnje banke Fed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙