FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru zbog straha od širenja krize u eurozoni

LONDON, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u četvrtak prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza jer su ponovno u prvi plan izbile zabrinutosti oko mogućeg širenja dužničke krize na veća gospodarstva eurozone, a pod pritiskom je i uoči sutrašnjih razgovora o povećanju kriznog fonda eurozone.

Euro se u takvim okolnostima spustio za 0,29 posto, na 1,3273 dolara. Gotovo jedan posto oslabio je prema jenu pa se njime trgovalo po 109,21 jena, jer je jen jačao zbog snažne potražnje pred završetak financijske godine u toj zemlji 31. ožujka.

I dolar je stoga bio na gubitku prema jenu, oslabjevši za 0,7 posto, na 82,25 jena.

Unatoč solidnoj potražnji na današnjoj aukciji talijanskih državnih obveznica s rokom vraćanja za pet i 10 godina, prinosi na talijanske i španjolske obveznice su porasli i time pomogli oživjeti zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni.

Euro ostaje ranjiv zbog zabrinutosti od širenja krize na veća gospodarstva eurozone, a optimizam prigušuje i opći štrajk u Španjolskoj pred sutrašnje predstavljanje detaljnog proračuna.

Većina analitičara smatra da euro najvjerojatnije neće izaći iz raspona od 1,3 do 1,35 dolara u kojem se kreće u posljednje vrijeme s obzirom na sutrašnji sastanak ministara financija eurozone na kojem tržišni sudionici očekuju odobrenje povećanja kriznog fonda.

"S obzirom da je tečaj eura ispod 1,33 dolara riječ je zasigurno o važnoj psihološkoj granici. Ako ministri financija eurozone sutra odluče o povećanju kriznog fonda, tržište će to umiriti. Ipak, očekujemo da će premija rizika na prinose po obveznicama perifernih članica ostati prilično visoka", kazala je Caroline Hecht, valutna analitičarka u Commerzbanku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙