FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi s deficitom podigli prinose po španjolskim obveznicama; portugalski prinosi pali

MADRID, 4. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Troškovi zaduživanja Španjolske u srijedu su skočili na aukciji obveznica jer Madridu očito nije pošlo za rukom da vrlo štedljivim proračunom umiri bojazni ulagača u vezi stanja financija te posrnule članice eurozone, dok je aukcija trezorskih zapisa susjednog Portugala privukla snažnu potražnju.

Španjolska je na današnjoj aukciji prodala 2,6 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za tri, četiri i osam godina, i to uz osjetno više prinose nego na prethodnim sličnim aukcijama. Na današnjoj aukciji planirala se zadužiti za 2,5 do 3,5 milijardi eura.

Ministarstvo financija pritom je prodalo 1,1 milijardu eura obveznica s rokom dospijeća 2015. godine, 973 milijuna s rokom vraćanja 2016. godine, te 489 milijuna eura obveznica koje dospijevaju na naplatu 2020. godine. Iako je odnos ponude i potražnje varirao ovisno o izdanju obveznica, potražnja se općenito pokazala solidnom.

Prosječan prinos na obveznice s rokom dospijeća 2015. uvećan je na 2,89 posto, s 2,44 posto na zadnjoj sličnoj aukciji, održanoj 15. ožujka. Uz kamatnu stopu od 4,319 posto Madrid je prodao obveznice s rokom dospijeća 2016., nasuprot 3,376 posto koliko je iznosila na aukciji početkom ožujka. Obveznice s rokom vraćanja 2020. prodane su uz prinos od 5,338 posto, dok je na zadnjoj sličnoj aukciji u rujnu prošle godine prinos iznosio 5,156 posto.

"Španjolsko ministarstvo nije uspjelo pribaviti maksimalni planirani iznos zaduživanja na današnjoj aukciji, prinosi su porasli a potražnja je slabija nego na prijašnjim aukcijama, što govori da su ulagači trenutno i dalje na velikom oprezu što se tiče španjolskih obveznica", kazao je Nick Stamenkovic, strateg u tvrtki RIA Capital Markets.

S druge strane, susjedni Portugal glatko se danas zadužio za iznos od milijardu eura, prodavši trezorske zapise s rokom vraćanja za 18 mjeseci, na prvoj takvoj aukciji od ožujka prošle godine.

Prosječan prinos za to novo izdanje iznosio je 4,537 posto, u usporedbi s 5,993 posto koliko je iznosio na aukciji u prošlogodišnjem ožujku, prije nego što se Portugal povukao s tržišta obveznica.

Tamošnja agencija za upravljanje državnim dugom danas je prodala i 500 milijuna eura 6-mjesečnih zapisa, uz prosječan prinos od 2,90 posto, što je osjetno manje u odnosu na 4,332 posto koliko je iznosio u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙