FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija prodala 3,8 milijardi eura obveznica po nižoj cijeni

RIM, 27. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Italija je u utorak prodala 3,8 milijardi eura vrijedne obveznice s rokom vraćanja za tri, sedam i devet godina, po nižoj cijeni nego prošloga puta, objavila je talijanska središnja banka.

Rezultati aukcije talijanskih obveznica novi su signal da ulagači imaju donekle povjerenja u Italiju, koju se krajem prošle godine smatralo potencijalnom sljedećom članicom eurozone koja bi mogla zapasti u dužničku krizu, objavila je talijanska središnja banka.

Kamatna stopa na obveznice bez kupona čiji je rok dospijeća 2012. spustila se na 2,352 posto, s 3,013 posto na prethodnoj aukciji, održanoj 24. veljače.

Obveznice koje dospijevaju na naplatu 2019. godine prodane su uz prinos od 3,06 posto, nasuprot 3,19 posto, koliko je država bila primorana platiti na prijašnjoj aukciji. Obveznice s rokom vraćanja 2021. godine prodane su uz kamatnu stopu od 3,45 posto, u usporedbi sa 4,61 posto na prijašnjoj aukciji.

Potražnja je bila gotovo dvostruko veća u odnosu na ponudu te je dosegnula 7,3 milijardi eura.

Talijanski premijer Mario Monti preuzeo je svoju funkciju u studenome prošle godine od svoga prethodnika Silvija Berlusconija, u vrijeme kada je tržištima zavladala panika u vezi budućnosti trećeg najvećeg gospodarstva eurozone. Uveo je niz strogih mjera štednje i pokrenuo reforme u gospodarstvu, smanjio birokraciju te pokrenuo drastične reforme na tržištu rada kako bi okončao recesiju u koju je Italija ušla u drugoj polovini prošle godine.

Italija muku muči s golemim državnim dugom koji doseže 120,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ove godine prodajom obveznica mora namaknuti oko 450 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙