FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Troškovi zaduživanja Španjolske i dalje u padu

MADRID, 20. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Španjolska se u utorak zadužila za daljnjih 5,044 milijarde eura s rokom vraćanja za 12 i 18 mjeseci, i to uz niže troškove na tržištu obveznica preplavljenom jeftinim novcem koji je stavila na raspolaganje Europska središnja banka (ECB).

Španjolsko ministarstvo financija, planiravši se zadužiti na današnjoj aukciji za 4,5 do 5,5 milijardi eura, privuklo je ponuda u vrijednosti od gotovo 12 milijardi eura, objavila je španjolska središnja banka.

Pritom se na rok od godinu dana zadužilo uz kamatnu stopu od 1,418 posto, nasuprot 1,899 posto koliko je platila na prethodnoj sličnoj aukciji 14. veljače. Na rok od 18 mjeseci prinosi su smanjeni na 1,711 posto, s 2,308 posto na prijašnjoj aukciji.

Španjolska aukcija obveznica privukla je značajnu potražnju zahvaljujući ECB-ovim jeftinim trogodišnjim zajmovima. U dva navrata, na aukcijama u prosincu i veljači, središnja banka eurozone tamošnjim je bankama dodijelila više od 1.000 milijardi eura zajmova u cilju sprečavanja opasne nestašice kredita.

Nakon tih aukcija smanjili su se prinosi na državne obveznice posrnulih gospodarstava eurozone.

Želeći iskoristiti prednost nižih troškova zaduživanja, Španjolska je povećala iznose obveznica na aukcijama i tako već pokrila 42,7 posto planiranog iznosa izdanja srednjoročnih i dugoročnih obveznica za 2012.

Ulagače punih džepova nije od kupovine odvratio ni slabi napredak Madrida po pitanju ispunjenja zacrtanih proračunskih manjkova.

Zadužena Španjolska izvijestila je, naime, o manjku u 2011. od 8,51 posto BDP-a, prekoračivši time ciljani proračunski manjak od 6,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za 2012. Madrid je nedavno s Bruxellesom dogovorio novi zacrtani manjak od 5,3 posto, veći od prvotno utanačenih 4,4 posto. Za iduću se godinu ipak obvezao pridržavati zacrtanog manjka u visini tri posto BDP-a, koliko je maksimalno dozvoljeno u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙