FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljena nervoza oko eurozone zakočila europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 2. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su novo tromjesečje započeli u pozitivnom području zahvaljujući iznenađujuće dobrim gospodarskim pokazateljima iz Kine, no uzlet je ubrzo posustao zbog medijskih napisa da je njemačka središnja banka prestala prihvaćati kao kolateral portugalske i obveznice drugih perifernih članica eurozone.

Londonski Ftse indeks oslabio je u takvim okolnostima za 0,16 posto, na 5.758 bodova, frankfurtski DAX za 0,25 posto, na 6.929 bodova, i pariški CAC indeks za 0,7 posto, kliznuvši na 3.400 bodova.

Iako je Bundesbank opovrgnuo takve medijske napise, istaknuvši da prihvaća kao kolateral obveznice svih zemalja članica eurozone, veće gubitke pretrpjela su bankovne dionice i burzovni indeksi u perifernim članicama eurozone.

Španjolski IBEX bio je u minusu 1,5 posto, Portugalski PSI 20 gotovo jedan posto, dok je talijanski FTSE MIN oslabio 1,5 posto.

Među bankovnim dionicama UniCredit I Societe Generale oslabili su četiri posto, Intesa Sanpaolo 3,4 posto, BNP Paribas 2,8 posto a Santander 2,5 posto.

"To pokazuje da je nervoza zbog golemih državnih dugova eurozone itekako i dalje prisutna", kazao je jedan njemački trgovac.

Time je poljuljan optimizam na početku tromjesečja, koji je potpirio skok indeksa menadžera nabave u Kini u ožujku na najvišu razinu u 11 mjeseci, od 53,1 boda, ublaživši bojazni od naglog usporavanja gospodarske aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Gospodarskih pokazatelji iz Kine prigušili su bojazni od oštrog usporavanja gospodarske aktivnosti u toj zemlji", kazao je Roger Peeters, strateg u tvrtki Close Brothers Seydler Research u Frankfurtu.

Najveći dobitnici zahvaljujući vijestima iz Kine bili su proizvođači baznih sirovina, uz prosječan dobitak od 1,3 posto. Predvode ih Fresnillo, Rio Tinto i Kloeckner & Co, čije su dionice ojačale u rasponu od 1,7 do 2,3 posto.

Od vijesti s makrogospodarskog područja izdvaja se najnovije izvješće londonske tvrtke Markit o padu aktivnosti u proizvodnom sektoru 17-člane eurozone u ožujku osmi mjesec zaredom. Pad aktivnosti u netom završenom mjesecu dodatno je ubrzao i najnoviji je u nizu pokazatelja koji govore da je eurozona u recesiji i da se kriza proširila na najveća europska gospodarstva, ona Francuske i Njemačke.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 10.109 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙