FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet na europskim burzama u očekivanju sastanka ministara financija eurozone

LONDON, 30. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, nakon oštrog pada u prethodna tri dana, jer se ulagači nadaju da će ministri financija eurozone na današnjem sastanku u Kopenhagenu postići dogovor o povećanju kriznih fondova eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je za 0,4 posto, na 1.063 boda, nakon što je u protekla tri dana potonuo 2,7 posto. Unatoč poniranju u protekla dva tjedna, taj je indeks na putu da ostvari dobitak od 6,2 posto u ovom tromjesečju, što bi bio njegov najveći rast od prvog tromjesečja 2006. godine.

Londonski FTSE oko podneva je bio u plusu 0,38 posto, na 5.764 boda, frankfurtski DAX 0,89 posto, na 6.936 boda, a pariški CAC iznosio je 3.414 bodova, ojačavši za gotovo jedan posto.

I frankfurtski DAX na putu je da ostvari najsnažnije prvo tromjesečje od čak 1998. godine, uz očekivani skok od 17 posto.

Po pisanju medija, ministri financija eurozone na današnjem bi sastanku mogli prihvatiti prijedlog o povećanju iznosa dvaju fondova za suzbijanje dužničke krize s postojećih 500 na 940 milijardi eura, ako u idućih 15 mjeseci dođe do pogoršanja situacije.

U fokusu tržišta je i Španjolska budući bi njezina vlada danas trebala predstaviti nove rezove u proračunu.

Među najvećim dobitnicima bile su cikličke dionice, predvođene rudarskom kompanijom Rio Tinto i automobilskim divom Daimlerom, čije su dionice ojačale 1,7 odnosno tri posto.

Burzovne dobitke ograničivale su, pak, dionice francuskog naftnog diva Totala, koje su oslabile daljnjih 0,9 posto, povrh 8,5 posto prethodnih dana zbog problema sa zaustavljenjem istjecanja plina u Sjevernom moru.

Glavni grčki burzovni indeks danas je, pak, oslabio za 0,5 posto, na 730,01 bod, nakon što je premijer Lucas Papademos izjavio kako Grčka poduzima sve napore kako bi izbjegla treći paket financijske pomoći, no da se ne može isključiti da će se potreba za novom pomoći ipak pojaviti.

"Neki vid financijske pomoći možda će biti potreban, ali moramo intenzivno raditi na tome da izbjegnemo takvu situaciju", kazao je Papademos u intervjuu talijanskom listu Il Sole 24 Ore.

Upozorio je također da bi se Grčka mogla naći u situaciji da nema pristup tržištima, iako sve dogovorene mjere u potpunosti provodi.

Indeks Tokijske burze Nikkei smanjen je danas za 0,3 posto, na 10.083 boda. U protekla tri mjeseca taj je indeks skočio 19,3 posto, pa je ovo njegovo najbolje prvo tromjesečje u 24 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙