FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske prošle je godine iznosio 446,3 milijuna eura, što je za 25,8 milijuna eura ili za oko 5,5 posto manji deficit nego 2010. godine, podaci su Hrvatske narodne banke. Kretanja na tekućem računu platne bilance ponajviše su pod utjecajem podataka o robnoj razmjeni kod koje se bilježi rast deficita za 6,1 posto, te suficita na računu usluga koji je pod utjecajem rasta prihoda od turizma veći za 7 posto. Po podacima HNB-a, na računu roba prošle je godine zabilježen manjak od 6,4 milijarde eura, što je za 367,8 milijuna eura ili za 6,1 posto veći deficit nego godinu prije. Podaci iz platne bilance pokazuju da je vrijednost izvoza roba prošle godine iznosila 9,8 milijardi eura, što je porast za 7,9 posto, dok je s iznosom od 16,1 milijardu eura uvoz porastao za 7,2 posto. Na računu usluga, koji je ponajviše pod utjecajem rasta prihoda od turizma, prošle je godine zabilježen suficit u iznosu od 6,4 milijarde eura, što je nešto više od 7 posto veći suficit nego 2010. Tomu su najviše pridonijeli prihodi od putovanja, odnosno turizma, koji su s iznosom od 6,6 milijardi eura za gotovo 6 posto veći nego 2010. Na računu dohotka u prošloj je godini zabilježen manjak od 1,6 milijardi eura, što je 3,7 posto veći deficit nego 2010. Na računu tekućih transfera pak suficit je iznosio 1,1 milijardu eura i u odnosu na 2010. veći je za 2,7 posto.

ZAGREB - Najviše cijene motornih benzina od ponoći mogu rasti za 25 do 27 lipa po litri i eurosuper 95 će se moći prodavati po maksimalnoj cijeni od 11,29 kuna, dok će dizelska goriva pojeftiniti od četiri do devet lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 3. do 16. travnja. Ina i većina ostalih naftnih kompanija u protekla dva tjedna nisu išli na maksimalnu dopuštenu cijenu eurosupera 95 od 11,04 kune nego su ga prodavali po 10,99 kuna, no kako će postupiti nakon što od ponoći cijena tog najprodavanijeg benzina može biti najviše 11,29 kuna, znat će se sutra. Najviša cijena benzina sa 98 oktana od ponoći može biti veća za 26 lipa po litri, jer je Ministarstvo njegovu maksimalnu cijenu utvrdilo na 11,67 kuna (do sada 11,41 kunu). S najvećim dopuštenim poskupljenjem od 27 lipa po litri, cijena eurosupera 100 sve je bliže granici od 12 kuna i u iduća dva tjedna može koštati najviše 11,93 kune (do sada 11,66 kuna). Naspram benzina, dizeli će od ponoći biti nešto jeftiniji, a eurodizel će moći imati najvišu cijenu od 10,24 kune, što je devet lipa manje od dosadašnjih 10,33 kune. Plavi dizel i plinska ulja od sutra će imati četiri lipe nižu cijenu, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plavog dizela utvrdilo na 6,62 kune, običnog loživog ulja na 7,41 kunu, a euro plinskog ulja 7,66 kuna.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da bi intervencijom Vlade na cijene nafnih derivata standard hrvatskih građana bio i dalje ugrožen jer Vlada ne može utjecati na formiranje cijena primarnih energenata na svjetskome tržištu, a limit njezina utjecaja je 20 lipa po litri derivata. Ako Vlada intervenira u cijene derivata to i dalje ugrožava standard građana, rekao je Čačić odgovarajući na pitanje novinara o najavi novoga povećanja cijena goriva. Izjavio je da je danas "čuo 'fantastične' izjave sindikata da iz cijene derivata treba 'skinuti' 60 lipa za ceste i autoceste, dakle dva puta po 60 lipa, pa kada to ukinemo cijena litre benzina bit će jeftinija kunu i 20 lipa, a iz budžeta ćemo onda otplaćivati te kredite (za ceste i autoceste), a da bi budžet napunili onda ćemo staviti jedan porez u tom istom iznosu, što je 'genijalno' rješenje", kazao je. Ako je na tržištu kriza nafte i plina njihove cijene rastu, a kada one rastu onda rastu i cijene njihovih derivata ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi, napomenuo je. Zaključio je kako je možda dobra vijest da se prošli tjedan zaustavio rast cijena nafte i plina na svjetskim tržištima te možemo očekivati i lagani pad cijena njihovih derivata.

SPLIT - Splitski Trgovački sud danas je donio rješenje kojim se pokreće postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Dalmacijavino, ali još nije donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka, doznaje se danas od predsjednika Trgovačkog suda u Splitu Ivana Basića. "Današnjim rješenjem sud je odredio ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka koje će se održati 17. travnja ove godine", rekao je Basić za Hinu. Hrvatska je Vlada na svojoj sjednici 22. ožujka zaključila kako je Dalmacijavino prezaduženo, nelikvidno i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom tako da su se stekli uvjeti za stečaj. Po podacima iz preliminarnog izvješća o poslovanju za 2011., objavljenog u veljači na Zagrebačkoj burzi, Dalmacijavino je prošle godine ostvarilo gubitak u iznosu od gotovo 177 milijuna kuna, što je za 64 milijuna kuna ili 56,6 posto veći gubitak nego 2010. Dalmacijavino je, po podacima iz izvješća, krajem prošle godine imalo 426 zaposlenih.

ZAGREB - S ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog turističkog sektora u ovoj godini Ministarstvo turizma pripremilo je i danas predstavilo osam programa putem kojih će, temeljem natječaja u travnju i svibnju, dodjeljivati potpore i poticaje u ukupnoj vrijednosti od 32 milijuna kuna. Zajednički naziv svih programa je "Partnerstvo za konkurentnost", što znači da će se raditi u suradnji javnog, privatnog i civilnog sektora, a koji se programima mogu i javiti na predstojeće natječaje za te potpore, naglasio je ministar turizma Veljko Ostojić. Od osam programa izdvojio je dva, "Inovativni turizam" i "Korak više", pri čemu se u prvom sa 6 milijuna kuna žele potaknuti inovacije. Za program "Korak više" predviđeno je najviše od ukupnih sredstava ili 7,4 milijuna kuna, jer se time žele dobiti programi za proširenje ponude, bolje punjenje kapaciteta i produljenje sezone, itd. S Hrvatskom turističkom zajednicom Ministarstvo će poticati i programe razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima, za što je predviđeno 5,7 milijuna kuna, dok je za program poticanja turističkih manifestacija predvidjelo 4,6 milijuna kuna, itd. Uz 32 milijuna kuna za potpore, Ministarstvo ove godine iz svog proračuna izdvaja i 50 milijuna kuna za subvencije kamata po tri programa iz prošlosti te 90 milijuna kuna HTZ-u za promociju.

ZAGREB - Uprava Bilokalnik Drva priopćila je danas da ne vidi razlog za prosvjed koji je stotinjak radnika te tvrtke održalo pred Hrvatskom udrugom poslodavaca jer to ne može promijeniti okolnosti koje su dovele do podnošenja zahtjeva za pokretanjem stečaja tvrtke. U priopćenju koje je potpisao direktor Bilokalnik Drva Josip Teskera ističe se da je odluka o pokretanju stečaja donijeta zbog teškog stanja u tvrtki – blokiranih poslovnih računa, nesposobnosti za plaćanje obveza, nemogućnosti pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljnih projekcija poslovanja u idućim mjesecima, odnosno neodrživosti daljnjeg poslovanja tvrtke. Vlasnici, Našicecement i cijela Nexe Grupa, sve su učinili da zadrže proizvodnju u Bilokalnik Drvu pa je posljednjih godina u modernizaciju pogona uloženo 6 milijuna eura. No, unatoč znatnim ulaganjima, vrijednim poslovima koje je tvrtka dobila zahvaljujući tome što posluje u sastavu Nexe Grupe, te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju svih obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Bilokalnik Drvo nije uspio stati na noge i poslovati samostalno. Dramatično stanje na tržištu, nedostatak posla, nemogući uvjeti financiranja i izostanak poticajnih mjera koji bi olakšali izlazak iz krize, to jednostavno nisu dozvolili, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,18 posto, na 1.830,28 bodova, a Crobex10 je smanjen za 0,08 posto, na 1.001,31 bod. Redovni promet Burze iznosio je 13,2 milijuna kuna, no zadnjih oko sat vremena na Burzi se nije trgovalo zbog tehničkih poteškoća. Zbog tehničkih poteškoća koje su uzrokovale pad podatkovne komunikacijske mreže trgovanje se obustavlja do kraja trgovinskog dana, objavili su s Burze oko 15 sati. Najveći promet danas je imala dionica Petrokemije, 4,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 7,27 posto, na 294,99 kuna. Milijunski promet danas su imale još samo dionice HT-a kojih je protrgovano za nešto više od 3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,1 posto, na 216,76 kuna. Za 0,43 posto, na 1.178 kuna, porasla je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, uz promet od 729,5 tisuća kuna. Dionici Valamar Adria Holdinga cijena je pala 1,05 posto i dan je završila na 94 kune, uz promet od 531,3 tisuće kuna. Na vrijednosti je za 0,99 posto izgubila dionica Đuro Đaković Holdinga, a promet tom dionicom iznosi 458,2 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙