FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ojačale zbog slabog tečaja dolara

LONDON, 30. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon tri dana uzastopnih gubitaka, poduprte slabijim tečajem američkog dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela Brent Blend sirove porasla 81 cent, na 123,2 dolara, oporavivši se tako od najoštrijeg dnevnog pada u posljednja tri tjedna. Na američkom je tržištu barel poskupio 43 centa, na 103,21 dolar, nakon što je prethodnog dana zabilježio svoje najveće dvodnevno poniranje od sredine prosinca.

Rast cijena nafte ponajviše je rezultat pada tečaja dolara na najnižu razinu u mjesec dana prema košarici ostalih valuta. Time nastavlja nizati gubitke u ovome tjednu, izazvane izjavama predsjednika Feda Bena Bernankea prema kojima postoji mogućnost za daljnje ublažavanje američke monetarne politike.

"Cijene nafte kreću se i dalje u uskom rasponu. Njihov rast ograničava moguće otvaranje strateških naftnih rezervi, a njihov znatniji pad spriječavaju snažni fundamenti i geopolitički razlozi", smatra Amrita Sen iz londonskog Barclaysa.

"U odnosu na prvo tromjesečje, primjećuje se značajna eskalacija geopolitičkih napetosti te tješnja ponuda. Dok ne vidimo katalizatore s obje strane, cijene će se kretati u ograničenom rasponu. Postoji i velika vjerojatnost otvaranja strateških rezervi i tržište će zbog toga biti prilično nervozno, sa čestim promjenama i naglim rastom", dodao je Sen.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 121,57 dolara, dakle bila 68 centi niža nego u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙