FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte oko 105 dolara

LONDON, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su stagnirale dok ulagači iščekuju nove vijesti oko mogućeg puštanja na tržište nafte iz strateških zaliha zapadnih zemalja.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove stagnirala oko 104 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,92 dolara te iznosi je 105,41 dolar.

Francuska je u srijedu izvijestila da razmatra oslobađanje strateških zaliha sirove nafte u sklopu nastojanja SAD-a da se snize cijene nafte. Glasnogovornica francuske vlade Valerie Pecresse kazala je da Francuska čeka preporuku Međunarodne agencije za energetiku prije nego posegne za svojim rezervama.

Američki dužnosnici zanijekali su napise od prije nekoliko tjedana da SAD i Britanija planiraju koordinirano puštanje nafte iz svojih strateških rezervi. U srijedu je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest odbio kazati je li SAD tražio od Francuske da razmotri puštanje nafte iz svojih strateških rezervi.

Veliki skok zaliha sirove nafte u SAD-u također je negativno utjecao na cijene nafte. Američka vlada u srijedu je objavila da su zalihe sirove nafte prošloga tjedna uvećane za 7,1 milijun barela, znatno više nego su analitičari procjenjivali.

Fitch procjenjuje da ako će prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini biti iznad 150 dolara, gospodarski rast bi mogao biti smanjen za 0,4 posto u 2012. i 2013.

U međuvremenu, cijene prirodnog plina pale su na najnižu razinu u zadnjih deset godina uslijed rasta američkih zaliha. Neki analitičari smatraju da bi SAD uskoro bi mogao ostati bez prostora za skladištenje plina.

U svojoj zabilješci Bank of America Merrill Lynch kaže da nije upitno može li se prirodnim američkim plinom trgovati po cijeni ispod dva dolara, već koliko dugo cijene mogu ostati takve.

"Sa zalihama tako ekstremno visokim, pesimistični smo u vezi cijena prirodnog plina ovoga ljeta", dodaje se u zabilješci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 122,25 dolara, dakle bila 1,25 dolara niža nego u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙