FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogućnost puštanja nafte iz strateških zaliha spustila cijene nafte

LONDON, 28. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su se spustile zahvaljujući medijskim napisima da je Francuska u pregovorima s Britanijom i SAD-om oko puštanja na tržište nafte iz strateških zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za 74 centi na 124,80 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 80 centi i iznosila je 106,53 dolara.

Zajedno s Velikom Britanijom i SAD-om, Francuska razmatra mogućnost prodaje dijela strateških zaliha nafte kako bi se smanjile cijene goriva, piše u srijedu Le Monde pozivajući se na izvore iz predsjedničkog ureda.

Prodaja nafte iz strateških zaliha "pitanje je tjedana, a ne dana", kazao je neimenovani izvor za francuski dnevni list. Predsjednički ured i francusko Ministarstvo energetike nisu bili dostupni za komentare.

Britanija je spremna surađivati sa SAD-om na prodaji dijela strateških zaliha nafte, što bi moglo uslijediti idućih mjeseci, kako bi se spriječilo da cijene goriva ugroze gospodarski rast u SAD-u u izbornoj godini, kazala su dva britanska izvora ranije ovog mjeseca.

Sjedinjene Države nisu promijenile svoja stajalište o oslobađanju svojih strateških naftnih rezervi, ostavljajući "sve opcije otvorenima" kao odgovor na visoke cijene nafte, rekao je dužnosnik američke vlade.

S druge pak strane, visoke cijene nafte i dalje podržava zabrinutost zbog opskrbe u svjetlu rastućih napetosti između Irana i Zapada, teškoća u proizvodnji u Sjevernom moru i bombardiranja u Južnom Sudanu.

"Tržišta nafte stigla su na razinu kada se vjerojatno moraju vidjeti dokazi boljeg gospodarskog rasta prije nego li cijene još više porastu", kazao je Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa. "Današnji podaci u vezi američkih naftnih zaliha bit će još jedan dio slagalice", dodao je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 123,50 dolara, dakle ostala gotovo nepromijenjena u odnosu an ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙