FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru nakon podataka o inflaciji u SAD-u

NEW YORK/LONDON, 16. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema euru ali je nadoknadio ranije gubitke prema jenu, nakon što su najnoviji podaci o inflaciji u Sjedinjenim Državama smanjili mogućnost ranijeg pooštravanja monetarne politike no što se očekuje.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 1,3124 dolara, nakon što se dan ranije spustio na najnižu razinu u posljednjih mjesec dana.

Dolar je pak bio na dobitku prema jenu, ojačavši za 0,2 posto, na 83,76 jena. Drži se tako blizu najviše razine u 11 mjeseci na koju se popeo u četvrtak.

Najnoviji podaci američke vlade, objavljeni u petak, pokazali su najsnažniji rast potrošačkih cijena u najvećem svjetskom gospodarstvu u veljači u proteklih 10 mjeseci. Jačanje inflacije pripisuje se skoku cijene benzina, ali ne ukazuje na jačanje inflacijskih pritisaka.

Takvi podaci smanjili su očekivanja povećanja kamatnih stopa koja su posljednjih mjeseci jačala na krilima poboljšanih gospodarskih pokazatelja, poglavito onih s tržišta rada.

Trgovci valutama okrenuli su se tako valutama koje nose veće prinose pa je na privlačnosti dobio i euro. Vjetar u leđa euru pružaju također nade da će krizni fond eurozone biti povećan.

Dobitci eura, smatraju analitičari, brzo bi ipak mogli biti izbrisani ako se nastavi trend pozitivnih američkih gospodarskih pokazatelja.

"Mnogi i dalje očekuju da će euro prema dolaru nastaviti slabjeti temeljem snažnijih američkih podataka", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopenhagenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙