FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko poslovno raspoloženje poduprlo europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Neočekivano poboljšanje njemačkog poslovnog raspoloženje potaknulo je u ponedjeljak rast europskih tržišta dionica, iako ulagače donekle brine što španjolska vladajuća stranka nije uspjela osvojiti jasnu izbornu pobjedu na regionalnim izborima u Andaluziji.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,6 posto na 5.892 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za jedan posto na 7.063 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,5 posto i iznosio 3.493 boda.

Ugledni njemački ekonomski institut Ifo izvijestio je u ponedjeljak da je njegov indeks poslovne klime za ožujak neočekivano porastao, peti mjesec zaredom, i to samo nekoliko dana nakon što su objavljeni podaci o prvom padu njemačke proizvodnje u ovoj godini.

Raspoloženje na tržištu popravilo je i izvješće njemačkog tjednika Der Spiegel da je Njemačka spremna pojačati zajmodavni kapacitet eurozone vremenski ograničenim povezivanjem dva fonda, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i njegova nasljednika Europskog stabilizacijskog fonda (ESM).

Najveći dobitnici bile su cikličke dionice, poput proizvođača automobila Daimler i Renaulta, na dobitku 2,5 odnosno 1,5 posto. Ojačali su i proizvođači cementa, pa je njemački heidelbergcement bio na dobitku 2,1 a francuski Lafarge 1,0 posto.

Ključni španjolski burzovni indeks Ibex pao je 1,4 posto nakon što vladajuća Narodna stranka nije na regionalnim izborima u Andaluziji izborila većinu koja bi ohrabrila premijera Mariana Rajoya na duboke rezove javne potrošnje, potrebne da se Španjolska izvuče iz dužničke krize.

Najviše su oslabile španjolske banke, pri čemu su BBVA i Banco Santader izgubili na vrijednosti 2,3 i 1,8 posto.

Talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit također su oslabile, za 2,2 posto odnosno 1,9 posto, nakon što je talijanski premijer Mario Monti u subotu kazao da se pribojava širenja dužničke krize sa Španjolske na Italiju.

"Njemački Ifo pružio je određenu potporu i Njemačka ima bolje šanse za rast od ostalih, ali podaci iz Europe neujednačeni su i banke će morati nastaviti otpisivati dugove", zaključio je Colin McLean iz tvrtke SVM Asset Management u Edinburghu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,1 posto, na 10.018 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙