FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača blago spustio europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak u oskudnoj trgovini na burzama budući da ulagači traže dodatne znakove oporavka u SAD-u i europskim zemljama kako bi povećali izloženost imovini koju smatraju rizičnijom.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,1 posto na 5.960 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,3 posto na 7.136 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio je 3.571 bod.

"Niz neočekivano dobrih makroekonomskih podataka u posljednje vrijeme popravio je raspoloženje i potaknuo rast na tržištu, ali sada smo na prekretnici", rekao je Roland Kaloyan, strateg Societe Generale CIB-a. "Očekivanja su sada veća i rizik od razočaranja mogao bi izazvati korekciju cijena dionica u narednim tjednima. Prinosi na obveznice istodobno rastu, pa su ti dužnički papiri privlačnije 'sigurno utočište'."

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kazala je u jednom govoru u Pekingu tijekom vikenda da se svjetsko gospodarstvo odmaknulo s ruba provalije i da se u eurozoni i SAD-u pojavljuju znakovi stabilizacije. Upozorila je ipak da su ključni rizici u predstojećem razdoblju visoke razine duga razvijenih zemalja i rast cijena nafte.

U takvom su okruženju na gubitku bile cikličke dionice. Među bankama francuski Societe Generale oslabio je 0,9 posto, a Credit Agricole 1,1 posto. Od britanskih banaka Barclays je oslabio 0,8 posto, Standard Chartered jedan posto, a HSBC 0,7 posto.

Proizvođači automobila također su izgubili na vrijednosti, pri čemu Volkswagen 1,9 posto, BMW 1,8 posto, Renault 1,4 a Daimler 0,4 posto.

Španjolske su pak dionice bilježile uzlazni trend, nakon slabih rezultata u prošloj godini. Tako je ključni indeks IBEX porastao 0,8 posto. Među dobitnicima izdvajale su se energetska tvrtka Endesa i banka Santander, u plusu 1,6 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se nizozemski dostavljač paketa TNT Express, skočivši za 1,1 posto nakon što je američki UPS objavio dogovor o njegovoj akviziciji.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,1 posto na 10.141 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙