FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPK predlaže isplatu poticaja za vrijeme sjetve

ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) predlaže isplatu poticaja sada za vrijeme sjetve, kada je poljoprivrednicima najpotrebnije, jer isplata nakon sjetve ne bi bilo racionalno iskorištavanje proračunskih sredstava, istaknuli su predstavnici HPK na današnjoj konferenciji za novinare.

Poljoprivrednici više nemaju vremena čekati, oni ne mogu raditi na dug, idelano je vrijeme za pripremu sjetve i poljoprivrednicima su sredstva nužna, kazao je zamjenik predsjednika HPK Frane Ivković.

Glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović rekao je kako su više puta uputili zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i tražili sastanak, no iz ministarstva se nisu odazvali kako bi se razgovaralo o tom problemu, ali i ostalim problemima u poljoprivredi. I dalje, kažu, očekuju sastanak s ministrom.

Predstavnici HPK napominju kako bez poticaja nema proizvodnje ni konkurentnosti te kako domaći poljoprivrednici trebaju imati jednake tržišne uvjete kao i proizvođači u europskim zemalja. Naime, države EU imaju visoke standarde, ali i visoke tržišne subvencije.

Iz HPK upozoravaju Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da bez potpora neće biti ostvareni ciljevi u poljoprivredi za održavanje proizvodnje te očekuju da im se kaže kada će biti isplaćene potpore. Također traže žurno rješavanje problema zemljišne politike, problema u mljekarstvu i ostalih problema u poljoprivredi.

Predstavnici HPK-a su se osvrnuli i na prijedlog izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koji je upućen u hitnu saborsku proceduru napominjući kako im je žao što uz sve probleme u poljoprivredi prvi zakon koji se donosi je onaj o Komori.

Kazali su i kako je otvoren kandidacijski postupak za vodstvo HPK koji traje do 2. travnja, a odluku o novom vodstvu donijet će Skupština 3. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙