FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednike očekuje u EU poticaji ali i novi propisi

ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Europska uniji pružit će hrvatskim poljoprivrednicima velike mogućnosti korištenja značajnih financijskih potpora, ali donijeti i veliki broj propisa kojih će se morati pridržavati za stjecanje tog prava, istaknuto je danas na konferenciji "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" u zagrebačkom hotelu Antunović.

Poljoprivrednici će morati ispunjavati razne uvjete iz područja zaštite okoliša, zaštite zdravlja ljudi, životinja i bilja, te dobrobiti životinja, ali s druge strane moći će koristiti značajne financijske potpore, istaknula je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac.

EU je veliki potencijal koji treba iskoristiti, kazala je i dodala da čak 40 posto ukupnog europskog proračuna otpada na Zajedničku poljoprivrednu politiku.

"O tome koliko dobro ćemo se pripremiti i kako dobro se organizirati ovisit će koliko ćemo od raspoloživih sredstava uspjeti iskoristiti", rekla je Gantner Kuterovac.

U financijskom paketu za Hrvatsku očekuje se 373 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja u poljoprivredi, 27,7 milijuna eura za ruralni razvoj u 2013. godine, kao i 10,8 milijuna eura godišnje za financiranje vinarskog sektora, te 9,6 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja namijenjena razminiranom poljoprivrednom zemljištu. Također se procjenjuje da će Hrvatska godišnje koristiti oko 22 milijuna eura za mjere tržišno-cjenovne politike. Od 2014. primat će i 100 posto omotnice za ruralni razvoj koja bi mogla iznositi nekoliko stotina milijuna eura.

Na konferenciji u organizaciji Delegacije Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju stručnjaci su također govorili o tome kako se hrvatska administracija pripremila za provedbu europske Zajedničke poljoprivredne politike te kakva su iskustva europskih poljoprivrednika.

"Europska pravila su uistinu komplicirana i složena, no Hrvatska se unatrag šest godina intenzivno priprema za njih i na sve ono što nas čeka u EU", naglasio je pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Zdravko Tušek.

Prvi savjetnik pri Delegaciji EU-a u Hrvatskoj Luigi Barile kazao je da za uspješno pristupanje u EU u području poljoprivrede sredstva ne treba samo raspodijeliti već ih treba raspodijeliti u skladu s pravilima. Važan element, dodao je, bit će zaštita okoliša za koju su planirani dodati poticaji.

Regionalne konferencije "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" održane su u Osijeku i Zagrebu, a idućih će se dana održati i u Opatiji i Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙