FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski svinjogojci traže pomoć države

LJUBLJANA, 23. veljače 2012. (Hina) - Udruga slovenskih svinjogojaca predala je u četvrtak predsjedniku parlamenta Gregoru Virantu peticiju sa 7500 potpisa kojom od vlade i parlamenta traži hitne mjere za spas te djelatnosti koja je nekonkurentna zbog velikog uvoza jeftinoga svinjskog mesa iz Austrije, Mađarske i drugih država.

U peticiji su upozorili da se 2003. u Sloveniji uzgojilo 650.000 svinja, a sada samo nešto više od 200.000 na godinu pa je stupanj opskrbe domaćim svinjskim mesom pao na vrlo nisku razinu.

Time su dovedene u krizu svinjogojske farme i seljaci koji tove svinje, a ugroženo je oko 5000 radnih mjesta, tvrde u udruzi svinjogojaca.

Pad zanimanja za uzgoj svinja vidljiv je od ulaska Slovenije u Europsku uniju, kad su ukinute trgovačke zapreke za uvoz, a upozoravaju i na pad proizvodnje nakon promjene načina isplate subvencija u 2007. godini, kad su izgubili pravo na poticaje.

Seljaci tvrde da bi država ponovno trebala uvesti isplatu poticaja jer će se za nekoliko godina potpuno prekinuti domaća proizvodnja i još će se više uvoziti jeftino svinjsko meso.

Svinjogojci tvrde da proizvođačima svinja u drugim državama Europske unije ne mogu konkurirati cijenom jer u tim zemljama, iako je isplata državnih subvencija za svinjsko meso službeno prekinuta, dobivaju poticaje na općinskoj i lokalnoj razini.

Za odojke od 25 do 30 kilograma koje žele utoviti, tvrde slovenski svinjogojci, moraju platiti 80 eura, a za utovljene svinje od 130 kilograma mogu postići cijenu od 130 eura, što je potpuno neisplativo.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙