FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić

ZAGREB/SPLIT, 20. ožujka 2012. (Hina) - Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić preminuo je danas u Puli u 90. godini, priopćila je Splitsko-makarska nadbiskupija.

Sprovodni obredi i oproštaj od nadbiskupa obavit će se u subotu, 24. ožujka u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i sahranjen, stoji u priopćenju.

Nadbiskup Ante Jurić rođen je 17. svibnja 1922. u Vranjicu. Zaređen je za svećenika 18. svibnja 1947., a za biskupa posvećen 16. listopada 1988. godine.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji služio je kao župnik u Desnama, Solinu i Makarskoj, odgojitelj u Sjemeništu i u Bogosloviji te kao splitsko-makarski nadbiskup do umirovljenja 2000. godine.

Biskupsku službu obavljao je u zahtjevnim povijesnim vremenima. Svjedočki je vjernike učvršćivao u Evanđelju, ljubavi prema Hrvatskoj i skrbi za svakoga čovjeka. Uz zauzeti pastoralni rad, posvetio se brizi za siromašne i prognane, poglavito tijekom ratnih stradanja.

Utemeljio je više župa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, uključenje Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitsko sveučilište. Posebnu je ljubav iskazivao prema svećenicima i duhovnim zvanjima, kojima je posvetio najveći dio svog života, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙