FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ruža Tomašić danas je u Zagrebu na Općem saboru Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSPAS) kao jedina kandidatkinja ponovno izabrana za predsjednicu te stranke. U kratkom govoru nakon što je potvrđena za predsjednicu upozorila je da nitko iz vlade nije osudio nedavnu izjavu medijima glavnog haškog tužitelja Serge Brammertza koji je, kako je kazala, otprilike rekao da Hrvatska ne bi trebala slaviti Oluju i da je general Ante Gotovina kriv. "On je osudio Oluju, on unaprijed kao glavni tužitelj kaže da je Gotovina kriv, da je točno da je to bio zločinački poduhvat", kazala je Tomašić novinarima. Smatra da bi vlada trebala uputiti prosvjednu notu jer je tužitelj tek jedna strana u postupku. Ako vlada na to ne reagira, na kraju ćemo mi ispasti agresori, ustvrdila je Tomašić. U izvješću o radu Tomašić je rekla da su postali parlamentarna stranka s više od 20.000 članova i da će raditi prema savjesti kako to iskreni pravaši rade. "Glavni cilj će biti sjesti s pravašima za stol i razgovarati, ne vjerujem da će biti ujedinjenje do lokalnih izbora ali vjerujem da će biti koalicija i onda dalje korak po korak", rekla je Tomašić.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je večeras da će pokrenuti postupak koji traži Crkva kako bi se ispitale mogućnosti za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića. "Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana", rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Nadbiskup je pozvao vjernike da od danas na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću. Postupak je preporučio molitvama vjernika te pomoći Blažene Djevice Marije i Blaženoga Alojzija Stepinca te podsjetio na poziv kardinala Kuharića Crkvi u hrvatskom narodu da čuva i živi cjelovitu katoličku vjeru u osobnom i obiteljskom životu. Bozanić je podsjetio kako je kardinal Kuharić između ostaloga bio i branitelj prava hrvatskoga naroda na slobodu i samostalnu državu. "Kakvi budu vjernici takva će biti i budućnost Hrvatske", podsjetio je Bozanić na Kuharićeve riječi.

VINKOVCI - Završio je dvodnevni Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda "9. pčelarski dani" na kojem je u protekla dva dana u Vinkovcima sudjelovalo više od 80 izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Sajam je posjetilo između šest i sedam tisuća posjetitelja koji su na sajamskim štandovima imali prigodu kušati i kupiti med i ostale pčelinje proizvode te razgledati opremu za proizvodnju meda i uzgoj pčela. "Sajam je ispunio sva naša očekivanja kao i očekivanja brojnih izlagača koji su na sajmu sklopili niz poslova vezano uz otkup i prodaju meda te prodaju i kupovinu pčelarske opreme i hrane za pčele", kazao je predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Željko Šuran. Pored sajamskog dijela, u sklopu "9. pčelarskih dana" održan je i tradicionalni stručno-znanstveni skup "Dobra pčelarska praksa" o čemu su izlagali stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i BiH.

SLAVONSKI BROD - Zaklada "Ana Rukavina" danas je u Slavonskom Brodu uz potporu tamošnje podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi organizirala akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. "Akciju smo organizirali zbog velikog interesa građana koji žele pomoći četverogodišnjem Marinu Dulji iz Dubrovnika kod Slavonskog Broda, koji ima rijetki genetski poremećaj Hiper – IgM, a uzrokuje imunodeficijenciju. Marinov život može spasiti transplantacija koštane srži, a iako se putem Registra koštana srž traži po cijelom svijetu, odgovarajući donor još nije nađen", kazala je Mirta Vrančić, koordinatorica za medije i akcije u Zakladi Ana Rukavina. Više desetina Brođana odazvalo se akciji u nadi da će se pronaći podudarni donor koji bi mogao spasiti život dječaku. Ovo je treće muško djete obitelji Dulj koje boluje od imunodeficijencije. Nažalost, zbog nemogućnosti pronalaska donora već je preminuo jedan sin, a drugom je pomogla transplantacija sestrine koštane srži.

ZAGREB - U zgradi Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik danas su svečano otvorene novouređene prostorije Stožera zaštite i spašavanja i Zapovjedništva civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon otvorenja prostorija na Stradunu je održan mimohod pripadnika postrojbi civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te povijesnih postrojbi Kumpanija i Dubrovački trombunjeri, priopćeno je danas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). U sklopu programa obilježavanja Dana civilne zaštite na Stradunu je prikazana pokazna vježba HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik (spuštanje unesrećenog s visine, spuštanje spašavatelja i spuštanje potražnog tima). Otvorenju novih prostorija nazočili su pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić.

OSIJEK - Na skupštini Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije za predsjednika je danas ponovno izabran Branko Pek, koji je tu funkciju obavljao i u prošlom mandatu. Govoreći o smjernicama budućeg rada Pek je posebno naglasio kako je "povratnicima najvažniji razvoj gospodarstva na prostorima posebne državne skrbi i donošenje Zakona o ratnoj šteti". Bilo nam je najvažnije vratiti se u svoje domove, "ali sada svima mora biti jasno da bez posla nema života na tim prostorima", rekao je Pek. Upozorio je na veliku opasnost 'odljeva mozgova' odnosno visokoobrazovanih kadrova iz Hrvatske među kojima su i djeca povratnika koja su se obrazovala, a sada nemaju gdje raditi. Dodao je kako je "tužna činjenica da je posljednjih godina iz Hrvatske otišlo više od 25 000 visokoobrazovanih kadrova".

ZAGREB - Javna vatrogasna postrojba Ivanić Grad danas je prilikom gašenja požara u staji u Ivanić Gradu pronašla mrtvog muškarca, izvijestila je večeras Policijska uprava Zagrebačka. Identitet muškarca još nije potvrđen, a pretpostavlja se da je uzrok smrti požar izazvan paljenjem granja. Vatra je zahvatila korov, a požar se potom proširio na obližnji štagalj. Točne se okolnosti još utvrđuju, a truplo muškarca odvedeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku gdje će se obdukcijom utvrditi točan uzrok smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙