FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

SION (BELGIJA)

Neizreciva je patnja roditelja i obitelji kada izgube dijete, rekao je u srijedu belgijski premijer Elio di Rupo. Na konferencija za novinare u Sionu, blizu mjesta nesreće u kojoj je u utorak navečer poginulo 28 osoba, od kojih 22 djece, premijer je rekao da Belgija pokušava shvatiti što se dogodilo, te da je zadovoljan suradnjom sa švicarskim vlastima. Predsjednik valonske vlade Jacques Mell je rekao da je "nesreća nepodnošljiva tragedija" i kazao kako je troje od djece ozlijeđene u nsreći u kritičnom stanju. Švicarski tužitelj je rekao u srijedu da autobus nije prekoračio brzinu u trenutku nesreće. Tužitelj je dodao da su djeca bila vezana i da ni jedno drugo vozilo nije sudjelovao u nesreći. Prema podacima švicarske policije od 28 poginulih 21 je Belgijanac, a sedmero su državljani Nizozemske. Jedan dužnosnik policije je na konferenciji za novinare u Sionu rekao da su u nesreći ozlijeđene 24 osobe. Sedamnaest ranjenih su Belgijanci, troje Nizozemci, jedan Poljak i jedan Nijemac, prenosi agencija France presse.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je izraze sućuti belgijskome kralju Albertu II. u povodu prometne nesreće belgijskog autobusa u Švicarskoj, u kojoj je poginulo dvadeset i osmero putnika, među kojima i dvadeset i dvoje djece. Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je u srijedu sućut belgijskome premijeru Eliu Di Rupu u povodu prometne nesreće belgijskog autobusa u Švicarskoj.

BEOGRAD

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je za najnovije izdanje beogradskog tjednika "Nin" kako su odnosi između Hrvatske i Srbije zasigurno otvoreniji i vidljivo bolji nego što su to bili prije dvije i više godina, ali da, međutim, među dvjema zemljama ima još mnogo otvorenih pitanja.Josipović je u razgovoru za taj tjednik rekao kako je riječ o vrlo ozbiljnim problemima, ali da su Hrvatska i Srbija, s onim što su do sada učinile u međusobnim odnosima, stvorile dobru podlogu da se o tim problemima vrlo otvoreno razgovara i da se, jedan po jedan, počnu rješavati.Upitan ima li na obje strane dovoljno političke volje da se zatvore pitanja poput ratne odštete, uzajamnih tužbi za genocid i suđenja za ratne zločine pred matičnim sudovima, predsjednik je kazao kako su to, zajedno s rješavanjem sudbine nestalih osoba, najvažnija pitanja. Glede pitanja nestalih koje je, po riječima Josipovića, prvo i najvažnije, ipak se polako utvrđuje broj osoba čija se sudbina ne zna, a još uvijek postoji više od 1.800 ljudi, i Hrvata i Srba, za koje se ne zna gdje su i što se s njima dogodilo i vrlo su male nade da je netko od tih ljudi živ.

ZAGREB

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu je pred Haaškim sudom počeo iznositi završne riječi u kojima je optužio ICTY da je instrument obavještajnih službi zapadnih sila te poručio da je jedini cilj optužnice kojom mu se na teret stavljaju ratni zločini u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata ukloniti njega i njegovu stranku iz političkog života u Srbiji. Šešelj je u srijedu započeo iznositi završne riječi za koje je dobio četiri radna dana koja će biti raspoređena na sljedeća dva tjedna.

Haaško je tužiteljstvo prošli tjedan u završnim riječima zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvođanskih Hrvata.

BRUXELLES/STRASBOURG

Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj je istaknuo da je za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU potrebno imati funkcionalnu državu i vladu. U rezoluciji je pozdravljeno i formiranje vlade na državnoj razini i izražena nada da će taj korak potaknuti nužne ustavne i druge reforme. Europski parlament je također pozvao da se razmotri mogućnost da se zatvori Ured Visokog predstavnika (OHR) u BiH, nakon što je Europska unija u toj zemlji pojačala svoju nazočnost.

PODGORICA

Zapovjednik snaga NATO-a u Europi, američki admiral James G. Stavridis, izjavio je u srijedu u Podgorici kako je osobno uvjeren da će Crna Gora uskoro ostvariti punopravno članstvo u NATO-u.Prema priopćenju crnogorske vlade, Stavridis je u razgovorima s crnogorskim dužnosnicima izrazio zadovoljstvo napretkom Crne Gore i njezine vojske prema NATO-u.

WASHINGTON -

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron priopćili su u srijedu da se vojnici iz tih dviju zemalja neće povući iz Afganistana prije 2014., kako je i ranije bilo planirano, iako među američkim biračima jača protivljenje njihovu daljem ostanku. Obama je poslije susreta s Cameronom u Washingtonu rekao da će američki vojnici od iduće godine imati samo ulogu potpore afganistanskim snagama, a potpuno će se povući za dvije godine. Cameron je potvrdio da se britanske snage neće povući iz Afganistana prije najavljenog roka te da će do kraja ostati s Amerikancima, s kojima su od početka rata u toj zemlji. "Britanci se od početka bore rame uz rame s Amerikancima i mi ondje imamo još 9500 vojnika", rekao je britanski premijer. Obama je podupro Cameronov stav i rekao da se neće dopustiti da Afganistan nakon povlačenja NATO-a ponovno postane mjesto na kojem se pripremaju napadi na druge zemlje.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu upozorio da se "prozor diplomacije sužava" u odnosu na Iran jer SAD i zapadne zemlje sumnjaju da ta zemlja želi izraditi nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa. Ta poruka je izrečena dok se zemlje skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) pripremaju na nastavak pregovora, zaleđenih dulje od godinu dana o iranskom nuklearnom programu. Prema turskom ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutogluu ti pregovori bi se mogli održati početkom travnja u Istanbulu. Predsjednik Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji je u posjetu Washintonu, rekao da je u prošlosti Iran tijekom pregovora pokušavao dobiti na vremenu, odgađati, puno govorio kako bi onemogućio napredovanje". "Smanjuje se prozor koji omogućuje rješenje pitanja na diplomatski način", rekao je Obama. Obama je jamčio da će se novi niz sankcija protiv Irana još više osjećati ovog ljeta.

MOSKVA

Sjedinjene Države zatražile su od Rusije da informira iransko čelništvo da skori pregovori sa šest svjetskih sila oko nuklearnog programa Teherana predstavljaju njihovu "posljednju priliku", izvijestio je u srijedu ruski dnevni list. "Izraelci 'de facto' ucjenjuju predsjednika Baracka Obamu. Stavljaju ga u zanimljiv položaj: ili će podržati rat ili izgubiti podršku židovskog lobbyja", prenio je izjavu ruskog diplomatskog izvora list Kommersant. Posljednjih mjeseci rastu nagađanja da bi Izrael, sa ili bez podrške SAD-a, mogao na neki način napasti iranska nuklearna postrojenja. Skupina zemalja koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka prošloga je tjedna prihvatila ponudu Teherana za nove razgovore o njegovom nuklearnom prgramu, za koji se Zapad pribojava da je pokriće za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran, koji niječe da nastoji proizvesti nuklearno oružje, ponudio je u pregovorima iznijeti "nove inicijative", koje nije pobliže odredio.

DUBAI

Iran je pozdravio u srijedu prihvaćanje nove runde pregovora o iranskom nuklearnom programu sa šest svjetskih sila rekavši da dvije strane trebaju odrediti "datum i mjesto" razgovora, izvijestili su iranski mediji. Prošlog je tjedna visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton prihvatila iransku ponudu daljnjih razgovora sa šest svjetskih sila kako bi bi se postigao dogovor o budućnosti iranskih nuklearnih aktivnosti.

BRUXELLES

NATO je usvojio akcijski plan učinkovitije borbe protiv ubacivanja talibana u afganistansku vojsku, što je zatražila Francuska nakon smrti četiriju svojih vojnika koje je u siječnju ubio afganistanski vojnik, objavila je u srijedu glasnogovornica saveza Oana Lungescu. Plan koji je odobrilo vojno zapovjedništvo NATO-a sadrži "niz različitih mjera povezanih s novačenjem, nadzorom, obukom i formacijom", rekla je Lungescu na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Poseban će se naglasak staviti na edukaciju glede kulturnih razlika između Afganistanaca i Zapadnjaka u cilju "premošćivanja jaza koji može uzrokovati nasilje i neprijateljstvo" između snaga NATO-a i afganistanskih vojnika, dodala je. Napadi ubačenih talibana u afganistanske snage čine oko 6 posto od ukupnog broja poginulih vojnika međunarodne koalicije, pema podacima tajnog izvješća NATO-a. Planom se predviđa stvaranje "protuinfiltracijske" službe u afganistanskoj vojsci koja bi trebala "otkriti osobe sumnjivog ponašanja", one s "psihološkim problemima" ili one koji "se vraćaju iz susjednih zemalja, poput Pakistana", rekla je glasnogovornica.

UJEDINJENI NARODI

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige, glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak će pred Vijećem sigurnosti UN podnijeti izvještaj o svojoj mirovnoj misiji u Siriji u kojoj predsjednik u krvi guši prosvjede i zahtjeve za demokratizacijom zemlje. Diplomati iz Vijeća sigurnosti kažu da će Annanova procjena biti presudna za rezoluciju koju žele donijeti Sjedinjene Države i europski saveznici. Rusija i Kina već su dvaput vetom spriječile donošenje rezolucije koja bi osudila Siriju. Očekuje se da se pregovori o nacrtu rezolucije ubrzaju nakon Annanova izvještaja. Još se ne zna hoće li je Rusija poduprijeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙