FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) -

ZAGREB - Haaški sud odobrio je zahtjev haaškoga tužiteljstva za izmjenama optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici te mu naložio da izmijenjenu optužnicu podnese do 22. ožujka, objavio je u srijedu ICTY. Predloženim izmjenama optužnice jasnije se i preciznije iznose točke optužnice i one ne predstavljaju materijalnu izmjenu optužnice odnosno dodavanje novih točaka, navodi se u tužiteljskom prijedlogu podnesenom 27. siječnja. Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačku.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem uputio je predsjednicima Senata i Zastupničkog doma belgijskog parlamenta, Sabine de Bethune i Andreu Flahautu, izraze sućuti u povodu autobusne nesreće u švicarskom Sierreu u kojoj je poginulo dvadeset i osam belgijskih turista, među kojima i dvadeset i dvoje djece, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Dvadeset osam osoba, od kojih 22 djece, poginulo je u utorak navečer u tragičnoj nesreći belgijskog autobusa u Sierreu, u kantonu Valais na jugu Švicarske.

BEOGRAD - Ministri vanjskih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija potpisali su u srijedu u Beogradu sporazum o pružanju međusobne konzularne pomoći državljanima dviju zemalja u trećim zemljama te su se zauzeli za zajedničko rješavanje otvorenih pitanja ocjenjujući kako za to ima dobre volje i pozitivnih okolnosti u regiji. Jeremić i Lagumdžija izjavili su novinarima nakon sastanka kako nema zapreka za potpunu "funkcionalnu suradnju vlada dviju država u zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja".

BRUXELLES - Eurozona je službeno odobrila drugi plan pomoći Grčkoj kojim će ta zemlja dobiti 39,4 milijarde eura, rekao je u srijedu vođa skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker, ujedno i luksemburški premijer. "Zemlje eurozone službeno su odobrile drugi plan pomoći Grčkoj... Odobrile su Fondu za europsku financijsku stabilnost (EFSF) deblokadu prvog dijela pomoći u ukupnom iznosu od 39,4 milijiardi eura koji će se isplatiti u nekoliko rata", rekao je Juncker u pisanoj izjavi. Odluka je donesena u srijedu nakon sastanka visokih dužnosnika eurozone u sklopu radne skupine "Euro Working Group".

KUVAJT - Saudijska Arabija spremna je pokriti sav manjak u opskrbi naftnog tržišta povećanjem proizvodnje crnog zlata, ponovio je u srijedu saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi na konferenciji za novinare u Kuvajtu. "Kao što sam već nekoliko puta rekao, Saudijska Arabija i drugi, pripravni su nadoknaditi sav manjak u ponudi sirove nafte", rekao je ministar na konferenciji za novinare održanoj tijekom zatvorenog sastanka na 13. međunarodnom energetskom forumu. Saudijski ministar ocijenio je da je naftno tržište na globalnoj razini "u ovom trenutku uravnoteženo, s dovoljnim proizvodnim i rafinerskim kapacitetima", još jednom prebacivši odgovornost za golemi rast cijena nafte na tržišne špekulante.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik milicije iz Demokratske Republike Kongo Thomas Lubanga proglašen je u srijedu krivim za novačenje djece vojnika na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu koji je time izrekao svoju prvu presudu od osnutka prije deset godina.

"Sud je jednoglasno odlučio da je tužiteljstvo dokazalo bez ikakve dvojbe da je Thomas Lubanga kriv za zločine novačenja djece mlađe od 15 godina u miliciju u kojoj su aktivno sudjelovali u oružanom sukobu", pročitao je britanski sudac Adrian Fulford. Visinu kazne sud će izreći naknadno, rečeno je u srijedu na suđenju otvorenom za javnost.

Najviša predviđena kazna je 30 godina zatvora, a za zločine "krajnje težine" moguće je izreći kaznu doživotnog zatvora.

RANGOON - Čelnica mijanmarske oporbe Aung San Suu Kyi pozvala je svoj narod da se "oslobodi straha" u svom prvom spotu predizborne kampanje, objavljenom na internetu prije nego što službeno bude emitiran u srijedu navečer na državnoj televiziji. "Bez ljudskih prava, bez toga da se narod oslobodi straha, demokratski sustav ne može biti uspostavljen i razvijen", kazala je Suu Kyi u tom spotu, aludirajući na naslov jedne od njezinih knjiga "Sloboda iz straha". Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je krajem prošle godine, izašla iz kućnog pritvora, po prvi je puta u svojoj političkoj karijeri kandidatkinja na izborima koji će se održati 1. travnja.

BEJRUT - Sirijska vojska preuzela je nakon četverodnevnih borbi potpuni nadzor nad pobunjenim gradom Idlibom na sjeverozapadu zemlje, izjavio je jedan od militanata.

"Od jučer navečer nema više borbi, Slobodna sirijska vojska se povukla a redovna vojska je zauzela cijeli grad i pretresa kuću po kuću", rekao je Nuredin al-Abdo, lokalni militant. "Slobodna sirijska vojska se odlučila radije povući. Cijeli svijet zna da se ona ne može suprostaviti vojsci", dodao je militant, prenijela je agencija AFP.

U međuvremenu je izaslanik UN-a za Siriju rekao da je predsjednik Bašar al-Asad poslao odgovor na predloženi mirovni plan. Glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdesi izjavio je novinarima u Damasku da je "ton odgovora pozitivan". Kofi Annan razmatra odgovor a više će reći kasnije u srijedu, rekao je glasnogovornik njegovog ureda novinarima u Ženevi.

RIM - Italija je povukla svo diplomatsko osoblje iz svog veleposlanstva u Damasku i obustavila diplomatsku aktivnost u Siriji, reklo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu. U izjavi ministarstva se kaže da je odluka donijeta iz sigurnosnih razloga i kako bi se istaknula "najsnažnija moguća osuda neprihvatljivog nasilja sirijskog režima nad njegovim vlastitim građanima".

MOSTAR - Pripadnici granične policije BiH uhitili su dvojicu crnogorskih državljana i zaplijenili 12,6 kilograma marihuane prigodom pokušaja ulaska u BiH, priopćili su u srijedu iz Granične policije BiH. Prigodom kontrole vozila na graničnome prijelazu Deleuša na skrivenim mjestima u zadnjem dijelu vozila otkriveno je 17 paketa s marihuanom. U pretres vozila su bili uključeni i službeni psi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙