FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

GAZA

Izrael i palestinske oružane frakcije dogovorili su pod egipatskim pokroviteljstvom prekid vatre nakon četverodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo 25 Palestinaca, rekao je u utorak visoki egipatski sigurnosni dužnosnik. Dužnosnik je rekao da su obje strane "pristale zaustaviti operacije koje su u tijeku" kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze. Dogovor je potvrdio i izraelski ministar civilne obrane Matan Vilnai. "Postignut je sporazum. U ovome trenutku nalazimo se na putu prema primirju i čini se da je ovaj krug nasilja iza nas", rekao je Vilnai za izraelski radio. Palestinski dužnosnik kazao je da su "frakcije pristale" na primirje, aludirajući na Islamski džihad i Odbor narodnog otpora, dvije militantne skupine u Pojasu Gaze koje su bile najaktivnije u sukobima koji su počeli u petak, pošto je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u Pojasu Gaze.

BRUXELLES

Ministri financija eurozone odobrili su u ponedjeljak navečer Španjolskoj nešto veći proračunski manjak za ovu godinu nego što je ranije bilo dogovoreno, izjavio je predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker nakon završetka ministarskog sastanka. Španjolski premijer Mariano Rajoy je početkom ožujka najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP-a, umjesto 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno s Europskom unijom. Sada je na sastanku euroskupine dogovoreno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3 posto BDP-a, s tim da se sljedeće godine deficit smanji na 3 posto, koliko dopušta pakt o stabilnosti eura.

PARIZ

Sadašnji predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy prvi put ima prednost u ispitivanjima javnog mnijenja za prvi krug predsjedničkih izbora pred svojim glavnim protivnikom, socijalistom Francoisom Hollandeom, objavljeno je u utorak. Sarkozy, koji posljednjih nekoliko mjeseci u ispitivanjima javnog mnijenja redovito zauzima drugo mjesto iza Hollandea, dobio je u najnovijem ispitivanju agencije Ifop 28,5 posto glasova, nasuprot 27 posto za Hollandea. Ipak, prema istom ispitivanju socijalistički kandidat premoćno bi pobijedio Sarkozyja u drugom krugu glasovanja s 54,5 posto glasova nasuprot 45,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙