FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upoznavanje proljetnica 20. ožujka u Maksimiru

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Na prvi dan proljeća, koje ove godine kalendarski počinje 20. ožujka u 6,14 sati, u parku Maksimiru za posjetitelje će biti organizirane edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara.

Riječ je o događanju pod nazivom "Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira" koje organiziraju Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova "Maksimir", koji pozivaju građane da 20. ožujka od 10 do 12 sati dođu u park Maksimir.

U 10 i 11 sati za posjetitelje će biti organizirane edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara, a u 10 sati ispred Infocentra parka Maksimir u Vratarevoj kućici bit će predstavljeni brošura i plakat "Proljetnice u Hrvatskoj", koje je izdao Državni zavod za zaštitu prirode.

U brošuri se obrađuju proljetnice općenito, one s kojima se susrećemo na livadama i u šumama, one najzanimljivije i najprivlačnije, s posebnim naglaskom na one koje su rijetke, ugrožene i/ili zaštićene. Među najpoznatijim proljetnicama su visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice i td.

Javna ustanova "Maksimir" u svom priručniku "Maksimirske proljetnice", koji se koristi već nekoliko godina, opisuje gotovo sve proljetnice koje se mogu vidjeti u parku. Na taj način posjetitelji se mogu i sami upoznati sa najčešćim vrstama i naučiti ponešto o njima.

Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova "Maksimir" ističu kako proljetnice imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima. Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, proljetnice predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih radi toga posjećuju i tako oprašuju.

Zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se i u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, služe kao inspiracija umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji.

U posljednjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći, pa proljetnice, kao uostalom i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem.

"Kako bismo proljetnice što bolje upoznali i time pridonijeli njihovom očuvanju, pripremili smo brošure i plakat o njima", navode u zajedničkom priopćenju v.d. ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković i ravnatelj Javne ustanove "Maksimir" Saša Banić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙