FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u srijedu u radnom posjetu Francuskoj gdje će razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja i ratifikaciji Ugovora o pristupanje RH Europskoj uniji, priopćio je u utorak MVEP. Ministrica Pusić sastat će se u Parizu s francuskim ministrom vanjskih i europskih poslova Alainom Juppeom, a također će razgovarati s ministrom za europske poslove Francuske Republike Jeanom Leonettijem. U okviru radnog posjeta predviđen je i susret ministrice s predsjednikom Komisije za europske poslove francuskog Senata Simonom Sutourom te predsjednicom Društva prijateljstva Francuska-Hrvatska u francuskom Senatu Michele Andre.

DHAKA

Trajekt s dvjesto putnika potonuo je u utorak rano ujutro u Bangladešu i poginulo je najmanje 26 ljudi, a više od stotinu je nestalo, objavila je policija. Trajekt se sudario s drugim brodom nasred rijeke Meghne, jugoistočno od glavnoga grada Dhake. Nesreća se dogodila usred noći, u 2:30 po lokalnom vremenu, dok je većina putnika spavala. "Ronioci su izvukli 26 tijela, među njima pet žena i dvoje djece", rekao je predstavnik policije Tarikul Islam na telefon. Drugi je trajekt spasio 35 putnika. Kapetan tog drugog trajekta rekao je za televiziju ATN Bangla da je zaustavio brod kad je začuo pozive upomoć.

KABUL

Afganistanski talibani zaprijetili su u utorak da će odsjecati glave američkim vojnicima u znak osvete za masakr nad 16 afganistanskih civila koji je počinio jedan američki vojnik u južnom Afganistanu. "Islamski emirat još jednom upozorava američke životinje da će se... osvetiti i uz pomoć Alaha ubiti vaše sadističke vojnike ubojice i odsjeći im glave", navodi se u izjavi koju je mailom poslao talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid. Američki vojnik koji je pobio civile nalazi se u pritvoru u američkoj bazi. Optužen je da je izašao iz baze u pokrajini Kandaharu usred noći i ubio najmanje 16 civila u obližnja dva sela, većinom žene i djecu.

BRUXELLES

U požaru podmetnutom u ponedjeljak navečer u džamiji u Bruxellesu poginuo je imam, a belgijska ministrica unutarnjih poslova Joelle Milquet izjavila je u utorak da bi se moglo raditi o sunitsko-šijitskom sukobu unutar muslimanske zajednice. "Moglo bi se raditi o problemu između sunita i šijita, međutim, moram biti oprezna jer treba dovršiti istragu do kraja", rekla je Milquet u izjavi za belgijske medije. Požar je podmentut u Anderlechtu, jednoj od 19 bruxelleskih općina, u šijitskoj džamiji Rida. Jedan je svjedok vidio osobu koja je podmetnula požar, a vatrogasci su sat kasnije izvukli iz džamije dvije osobe, od kojih je jedna preminula, a druga lakše ozlijeđena. Poginuo je 46-godišnji imam. Policija je priopćila da je privedena jedna osumnjičena osoba.

SANA

Najmanje su trojica jemenskih vojnika poginula u napadu bombaša samoubojice koji je aktivirao vozilo krcato eksplozivom na kontrolnoj točki na jugu Jemena, objavila je u utorak policija. Najmanje su još četvorica vojnika ranjena u tom napadu u blizini grada al-Bajde.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamistički gerilci povezani s al-Kaidom iskoristili su lanjske višemjesečne prosvjede protiv režima da zauzmu teritorij na jugu zemlje. Gerilci iz Ansara al-Šarije početkom mjeseca izveli su niz koordiniranih napada na vladine snage u blizini grada Zindžibara, glavnoga grada pokrajine Abijana. Ubili su namanje 110 vojnika.

PARIZ

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen dobila je potporu 500 izabranih dužnosnika koliko joj je potrebno da bi bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima u travnju. "Imam svojih 500 potpisa i stoga ću biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima", rekla je Le Pen za Reuters u utorak, tri dana uoči krajnjeg roka za dobijanje potpisa potrebnih za kandidaturu. Marine Le Pen, koja je prošle godine zamijenila svog oca na čelu Nacionalne fronte, trenutno je treća po anketama, iza socijalista Francoisa Hollandea i sadašnjeg predsjednika konzervativca Nicolasa Sarkozyja.

MOSTAR

Pojedini lijekovi u Bosni i Hercegovini tri su puta skuplji u odnosu na susjedne zemlje, a razlika je najveća kod lijekova za kardiovaskularne bolesti koji su čak 200 posto skuplji nego u Hrvatskoj, pokazala je analiza Svjetske banke za 2011. godinu koju u utorak prenose tiskani mediji u BiH. Stručnjaci Svjetske banke kao glavni razlog za to što su lijekovi značajno skuplji u BiH u odnosu na zemlje regije navode neučinkovit sustav utvrđivanja cijena i nabavke lijekova, prenosi list "Glas Srpske". Izvješće Svjetske banke otkriva i da se cijene lijekova u dva entiteta značajno razlikuju kao i u deset županija unutar Federacije BiH.

MOSTAR

Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine najavile su da će smanjiti mirovine bivšim braniteljima u sklopu mjera ušteda zbog velike javne potrošnje, dok su vojni umirovljenici najavili masovne prosvjede koji su prije dvije godine rezultirali demoliranjem zgrade vlade Federacije BiH u Sarajevu. Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber rekao je za sarajevski "Dnevni avaz" od utorka da vlada planira uštedjeti novac koji joj nedostaje u proračunu jer sufinancira oko 25.000 mirovina bivših branitelja koji nisu ispunili pune uvjete za umirovljenje. "To smanjenje trebalo bi se dogoditi nakon što zakon o povoljnijem umirovljenju prihvate Vlada i Parlament FBiH. Mi očekujemo da će se ovaj akt uskoro u formi nacrta naći pred Vladom Federacije BiH", rekao je ministar Čamber. Iz proračuna Federacije BiH mjesečno se, prema podacima Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje, mirovine stečene pod povoljnijim uvjetima sufinanciraju s 10 milijuna maraka (oko 5 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙