FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ŽENEVA - Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava pozvalo je u petak sirijske vlasti da ne provode odmazdu u četvrti Baba Arm grada Homsa, navodeći da su primili nepotvrđene informacije o 17 pogubljenja. Visoko povjerenstvo primilo je "zabrinjavajuće informacije glede okruga Baba Arm u Homsu", uporišta pobune koje je u četvrtak ponovno zauzela sirijska vojska, izjavio je glasnogovornik Rupert Colville. Objasnio je da je UN-ova organizacija primila izvješća o 17 smaknuća do kojih je došlo u četvrtak u toj četvrti u Homsu. "Nismo u poziciji potvrditi te informacije", naglasio je Colville. Podsjetio je Damask na "odgovornost" glede međunarodnog prava u području ljudskih prava, pozivajući vlasti da ne provode "odmazde, mučenja, proizvoljna privođenja".

PARIZ - Dvoje francuskih novinara evakuiranih u četvrtak iz sirijskog grada Homsa u petak će zrakoplovom biti prebačeni u Francusku, priopćio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Parizu. Slobodna novinarka Edith Bouvier, čija je bedrena kost smrskana tijekom žestokog bombardiranja četvrti grada Baba Amro, i fotoreporter William Daniels u četvrtak su iz Sirije prešli u Libanon uz pomoć sirijskih pobunjenika. Dužnosnici francuskog veleposlanstva, uključujući i liječnika, dočekali su novinare na granici i ustanovili da je noga ranjene novinarke u dovoljno stabilnom stanju da može nastaviti let za Francusku.

BEOGRAD - Status kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji, koji su u četvrtak navečer u Bruxellesu odobrili čelnici zemalja EU, u petak je vodeća vijest u većini srbijanskih medija. Izjave predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa, nakon što je donešena odluka o kandidaturi, kao i poruka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, vodeće su vijesti koje mediji prenose, a za njima i reakcije predstavnika srbijanske vlasti i oporbe. Van Rompuy je ocijenio kako je kandidatura za Srbiju izuzetan uspjeh i rezultat napora koje su uložile obje strane u dijalogu između Srbije i Kosova. Srbijanski predsjednik Boris Tadić čestitao je svim građanima Srbije dobivanje kandidature te istaknuo da će taj status otvoriti vrata gospodarskome napretku Srbije.

LJUBLJANA - Odluka nove slovenske vlade da poništi mjesec dana staro imenovanje Cirila Ribičiča u Europsku komisiju za demokraciju putem prava, ustavno-savjetodavno tijelo Vijeća Europe poznato kao "Venecijanska komisija", izazvalo je pravi politički skandal u Sloveniji. Slovenska je vlada priopćila da je Ribičičevo imenovanje u ugledno tijelo, u kojemu su vrhunski ustavni pravnici iz zemalja Vijeća Europe, "ništavno i bez pravnih učinaka" jer prijašnja vlada po zakonu nije imala ovlasti za imenovanje. Ljubljansko "Delo" u petak u glavnom komentaru na prvoj stranici tvrdi da je to obrazloženje hipokrizija jer je riječ o političkoj i ideološki motiviranoj odluci.

VARŠAVA - Poljski parlament usvojio je u petak dokument kojim se traži oslobađanje političkih zatvorenika u Bjelorusiji i traži europska solidarnost glede bjeloruskog pitanja. "Dramatična društveno-politička situacija u Bjelorusiji, posebno val represije koji je pogodio Bjelorusiju nakon predsjedničkih izbora u prosincu 2010., zahtijeva europsku solidarnost", piše u tekstu. U svojoj izjavi, poljski zastupnici nabrajaju imena 15 najpoznatijih političkih zatvorenika režima Aleksandra Lukašenka i pozivaju parlamente zemalja EU da se založe za bjelorusko civilno društvo i demokraciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙