FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

GAZA - Deset militanata ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, dok su Palestinski napadači ispalili više od dvadeset raketa na Izrael, u najgorem izlijevu nasilja posljednjih nekoliko mjeseci. Sukobi su izbili nakon što je izraelski zrakoplov raznio automobil u Gazi i ubio dvojicu vodećih militanata, nedugo nakon što su rakete na Izrael ispaljene iz graničnog područja kojim upravlja Hamas, rekli su izraelski dužnosnici. U raketnim napadima na izraelski teritorij nema ozlijeđenih ni štete.U odvojenim zračnim udarima koji su uslijedili pod okriljem noći ubijeno je još osam militanata u Gazi, objavio je dužnosnik Hamasa. Izrael je potvrdio tri zračna napada.

PRINCE GEORGE - Američki predsjednik Barack Obama telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čime je počela nova faza američko-ruskih odnosa. Obama je novoizabranog ruskog predsjednika nazvao iz svojeg zrakoplova Air Force One, rekao je njegov glasnogovornik Josh Earnest, ali pojedinosti razgovora nisu objavljene. Predsjednička inauguracija Vladimira Putina, koji je u nedjelju pobijedio na izborima, održat će se 7. svibnja, a istodobno će ga na položaju predsjednika vlade zamijeniti dosadašnji predsjednik države Dmitrij Medvedev. Dvojica državnika vjerojatno će se prvi put susresti kao predsjednici svojih zemalja na summitu G8 u svibnju u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu.

KOPENHAGEN - Njemačka želi ponovno pokrenuti raspravu o donošenju ustava Europske unije kako bi se osnažila sposobnost Unije za riješavanje financijskih teškoća i napravila protuteža sve snažnijem utjecaju zemalja sa brzorastućim gospodarstvima, rekao je njemački ministar vanjskih poslova. Guido Westerwelle rekao je da Lisabonski sporazum, napravljen nakon što su nizozemski i francuski birači odbili predloženi ustav 2005., nije dovoljan za održavanje europskih struktura za odlučivanje učinkovitim. "Moramo otvoriti novo poglavlje u europskoj politici", rekao je Westerwelle novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Kopenhagenu. "Trebamo učinkovitije strukture za donošenje odluka".

NEW YORK - Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan u subotu će se sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom u okviru mirovne misije u toj zemlji, rekao je u petak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Ban je novinarima u New Yorku rekao da se Annan planira sastati i sa sirijskom oporbom prije odlaska iz zemlje u nedjelju. Annan je pozvao na političko rješavanje stanja u Siriji no sirijski disidenti su rekli da nema prostora za dijalog dok je u tijeku Asadov obračun s oporbom.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da SAD i Južna Koreja postižu napredak u razgovorima o provedbi novih američkih sankcija protiv Irana, ali nije rekla da je postignut bilo kakav sporazum o mogućim iznimkama. Južna Koreja, Japan i druge američke saveznice trude se dobrovoljno smanjiti uvoz iranske nafte u nadi da će tako biti izuzeti od kazni koje su uvedene novim američkim zakonom o iranskim sankcijama, a koji stupa na snagu ove godine. Tako je Japan u veljači pokušavao uvjeriti Washington da njegove tvrtke izuzme od sankcija protiv Irana. Međutim, mnogi u Južnoj Koreji čekaju neki znak da bi SAD mogao dati Seulu izuzeće od novih sankcija protiv Teherana.

MOSTAR - Čelnici šest vladajućih političkih stranaka u BiH izjavili su nakon sastanka u Banjoj Luci da su postigli dogovor oko načina raspodjele vojne i državne imovine kao i donošenja državnog proračuna, dok su ustavne promjene oko položaja pripadnika manjina otvorile i pitanje izjednačavanja položaja Hrvata u odnosu na druga dva naroda, no o tome dogovor nije postignut. Provedba reformi je preduvjet da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za kandidata za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.njivanje administracije i smanjivanja plaća. Na sastanku su sudjelovali čelnici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubi te SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić.

RIM - Najviši talijanski prizivni sud poništio je kaznu od sedam godina zatvora zbog veza s mafijom izrečenu jednom od najbližih saveznika bivšeg premijera Silvija Berlusconija i naložio ponovno suđenje. Marcello Dell'Utri, senator Berlusconijeve stranke desnog centra Narod slobode i utemeljitelj njezine preteče Naprijed Italijo, osuđen je 2004. zato što je radio kao veza između mafije i talijanske poslovne i političke elite, što je on nijekao. Dell'Utrija, dugogodišnjeg Berlusconijevog prijatelja i nekadašnjeg predsjednika njegove savjetodavne tvrtke Publitalia, sicilijanski su tužitelji optužili da je održavao česte kontakte s mafijom dok je radio za Berlusconija od 1974. do 1994. Prizivni sud u Palermu mu je 2010. potvrdio presudu ali je smanjio njegovu zatvorsku kaznu s devet na sedam godina.

WASHINGTON/MOSKVA - Istraga FBI-a o mogućim povredama američkog zakona kojim se zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika, a u čijem je središtu američki medijski koncern News Corporation Ruperta Murdocha, proširio se na Rusiju, rekao je izvor blizak istrazi. U sklopu istrage FBI će tražiti konzultacije s ruskim vlastima, a radi se o istraživanju aktivnosti te tvrtke u Rusiji. Cilj istrage FBI-a u Rusiji je vidjeti postoje li dokazi o legalno upitnim aktivnostima News Corporationa u toj zemlji. Američki dužnosnici misle da je oglašivačka tvrtka News Outdoor Russia, bivša podružnica News Corporationa, plaćala dužnosnicima kako bi osigurala postavljanje svojih uličnih reklamnih panoa.

MOSTAR - Vlasti Sarajeva podržale su inicijativu za izgradnju spomen obilježja srpskim civilima koje su tijekom rata likvidirali pripadnici Armije BiH, potvrdili su iz sarajevske gradske uprave a takvu je odluku pozdravio potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić. Povjerenstvo za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva podržala je inicijativu za podizanje spomen-obilježja u mjestu Kazanima na obroncima planine Trebević kod Sarajeva gdje su ubijene desetine srpskih civila tijekom rata. Ocijenjeno je kako je podizanje spomen obilježja od "značaja za grad" a u tijeku je utvrđivanje lokacije na kojoj će biti podignut. Prijedlog za podizanje spomen obilježja podnio je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić sredinom studenog prošle godine a naišao je na odobravanje gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena.

RIO DE JANEIRO - Britanski princ Harry stigao je u Rio de Janeiro, gdje će pokrenuti kampanju promidžbe Velike Britanije nekoliko mjeseci prije početka ljetnih Olimpijskih igara u Londonu, posjetiti favelu i igrati ragbi. Poslije Kariba, to mu je prvi službeni posjet Brazilu. U petak će na vrhu brda Glave šećera nazočiti sambi koju će prirediti škola Uniao de Iha, gdje će službeno otvoriti promidžbenu kampanju GREAT, u kojoj će fokus biti na najvećim uspjesima Velike Britanije u godini 60. obljetnice vladavine kraljice Elizabete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙