FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o europskim fondovima u Osijeku

OSIJEK, 8. ožujka 2012.(Hina) - Novac iz europskih fondova ne nalazi se na grani i nije onaj koji samo treba uzeti, nego treba imati dobro razrađenu ideju te aktivnosti i ciljeve koji moraju biti od koristi za širu društvenu zajednicu, a ne samo korisnicima tih financijskih sredstava, istaknuto je danas u Osijeku na radionici o fondovima Europske unije (EU) koju u sklopu projekta "EU pokreni se" organiziraju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Udruga gradova i Hrvatski savez zadruga, a financira se novcem europskog fonda IPA info.

Radionicama koje će se održati u nekoliko hrvatskih gradova želi se povećati opća razina razumijevanja i obaviještenosti hrvatskih građana i poslovne zajednice o pitanjima vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Savjetnica u tom projektu Ariana Vela rekla je kako se takvim skupovima sudionike želi upoznati s trenutačno raspložovim fondovima, s onim programima koji nisu dobro iskorišteni, posebice u poslovnom sektoru, te dati okvirne najave što nas očekuje u strukturnim i kohezijskim europskim fondovima kako bi se pravodobno moglo početi s izradom projekata.

Dodala je kako se dosad nije dovoljno iskoristio novac iz fondova za konkurentnost i inovacije te istraživačku djelatnost, u čemu su znanstveno-istraživačke institucije bile uspješnije od poslovnog sektora, a u tijeku je natječaj u sklopu fonda IPA 3c za poboljšanje konkuretnosti malih i srednjih poduzeća, gdje se očekuje oko 4,5 milijuna eura.

Vela je napomenula kako se očekuje da će strukturni i kohezijski fondovi biti metodološki i programski nastavak na IPA fond i da će naglasak biti na zapošljavanju, cjeloživotnoj izobrazbi, razvoju konkuretnosti i poduzetništva. Dodala je kako se preciznije definiranje programa iz tih fondova očekuje za nekoliko mjeseci te da se u strukturnim fondovima mogu očekivati i do deset puta veća financijska sredstva od onih koja su nam sad na raspolaganju. Ocijenila je da se time otvara i pitanje mogu li hrvatski korisnici povući sav taj novac pa je vrlo važno da nacionalne institucije zadužene za tu problematiku pravodobno obavijeste moguće korisnike o tome koje im se mogućnosti nude.

Stručna suradnica osječkoga Regionalnog ureda HUP-a Dušanka Miščević rekla je kako se današnjom radionicom želi napraviti cjelovit pregled europskih fondova koji su trenutačno na raspolaganju tvrtkama, javnoj upravi i udrugama, ali i onih fondova koji će biti na raspolaganju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙