FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupštinski odbor podržao međugradsku i međunarodnu suradnju

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Odbor zagrebačke Gradske skupštine za međugradsku i međunarodnu suradnju podržao je danas jednoglasno Prijedlog programa međugradske i međunarodne suradnje za 2012. te prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Zagreba i Prištine, predlagatelja Ureda gradonačelnika.

Prema prijedlogu međugradske i međunarodne suradnje navedeno je kako će se razvijati suradnja sa županijama i gradovima u Hrvatskoj, posebno s onima u zagrebačkom okruženju radi ostvarivanja zajedničkih razvojnih interesa, osobito na području gospodarstva, komunalne infrastrukture, prometa, obrazovanja, kulture i informatizacije.

Također je predviđen nastavak suradnje s većim hrvatskim gradovima radi razmjene iskustava u organizaciji i upravljanju gradom. Uz to i održavat će se i razvijati suradnja s gradovima i općinama na područjima od posebnog državnog interesa radi utvrđivanja mogućih oblika i sadržaja razvojne pomoći Zagreba.

U okviru međunarodne suradnje Grad Zagreb surađivat će s glavnim gradovima država članica predsjedateljica Europskom unijom, glavnim gradovima država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU te gradovima s kojima je Zagreb potpisao sporazum o prijateljstvu i suradnji.

U ostvarivanju suradnje s glavnim gradovima država članica EU, posebna će se pozornost posvetiti razmjeni iskustava u organizaciji i upravljanju gradom, razvoju gradskih tehnologija, prometa, zaštite okoliša, izgradnja informatičke infrastrukture, organizacija i upravljanje trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, poticanje gospodarskih djelatnosti i poduzetništva, te korištenje razvojne i istraživačke pomoći iz fondova EU.

U obrazloženju Prijedloga zaključka o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između gradova Zagreba i Prištine navedeno je kako će se njime razvijati i jačati suradnja u svrhu gospodarskog i društvenog razvitka. Namjera je razmijeniti iskustva i informacije o radu gradskih uprava, organizaciji gradskog prometa, jačanju gospodarskih odnosa, razmjenu kulturnih programa, izložbi i sportskih aktivnosti.

Odbor nije prihvatio Razvojnu strategiju Grada Zagreba i strateška razvojna usmjerenja do kraja 2013., predlagatelja Ureda gradonačelnika, iako je pročelnica gradskog Ureda za strategijsko planiranje Jadranka Veselić Bruvo, na pitanje članova odbora, rekla kako se projekti i zadani ciljevi mogu ostvariti u predviđenom roku. Projekti bi se, rekla je, financirali kroz javno-privatno partnerstvo, davanjem koncesije i sredstvima iz europskih fondova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙