FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio projekt "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja"

VINKOVCI, 23. veljače 2012.(Hina) - U Vinkovcima je održana završna konferencija projekta "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja" u sklopu kojega je istražena inovativnost 101 gospodarskog subjekta iz Vukovarsko-srijemske županije i bosanske Posavine.

Projekt su proveli Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, HRAST d.o.o. iz Vinkovaca i udruga Nezavisni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca (BiH).

Riječ je o projektu koji je s 228.593 eura financirala Europska unija (EU) iz IPA fonda za prekograničnu suradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a čiji su korisnici mala i srednja poduzeća u prekograničnom području, posebice na području Vinkovaca te općina Modriče, Vukosavlja i Odžaka u bosanskoj Posavini.

Po riječima voditelja projekta Ivana Rimca, analiza inovativnih kapaciteta gospodarskih subjekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji upozorila je na zabrinjavajući nedostatak informiranosti te je tako znatan dio subjekata iskazao neznanje o županijskoj razvojnoj strategiji, programu poticanja inovativnosti te mogućnostima financiranja iz fondova EU-a.

Svrha je projekta dio općina sjeveroistočne BiH, ponajprije bosanske Posavine, i Vukovarsko-srijemske županije u Republici Hrvatskoj učiniti vodećim inovativnim okruženjima u široj regiji, istaknuo je izvršni direktor NBR-a iz Gradačca Enver Sarvan dodajući kako je od 611 malih i srednjih poduzeća u bosanskoj Posavini uvjete da budu obuhvaćeni projektom ispunilo tek njih 80, od kojih je 51 poduzeće pristalo na anketiranje.

"Od 51 poduzeća koja su pristala da budu anketirana u sklopu projekta, najveći broj iskazao je nedovoljnu konkurentnost u inovativnosti proizvoda koji nude, a zabrinjava i nedostatak inovativnosti same proizvodnje i poticanja marketinga te prodaje", rekao je Enver Sarvan.

Ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskoga kantona Dijana Bilanović izrazila je nezadovoljstvo stanjem u malom i srednjem poduzetništvu na tom području jer kantonalne vlasti, s obzirom na to da se sva zakonska regulativa donosti na razini Federacije BiH, malo mogu učiniti u poticanju gospodarstva. Dodala je međutim da je u proračunu kantona za ovu godinu prvi put predviđen i novac za poticanje maloga i srednjeg poduzetništva da sudjeluje u IPA-i i drugim sličnim projektima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙