FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle, očekuje se dogovor u Grčkoj o oštrijoj štednji

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu, predvođene dionicama banaka, uslijed naznaka da bi grčki političari uskoro mogli pristati na oštrije mjere štednje koje od njih traže međunarodni zajmodavci.

Indeks Frankfurtske burze DAX porastao je za 0,5 posto na 6.790 bodova, indeks Pariške burze CAC za 0,4 posto na 3.426 bodova, dok je londonski FTSE blago oslabio, i to za 0,04 posto, kliznuvši na 5.887 bodova.

Grčki čelnici stranaka razgovarat će o strožim mjerama štednje koje od njih traže Međunarodni monetarni fond (MMF), Europska unija i Europska središnja banka (ECB) kako bi Ateni odobrili drugi paket pomoći, vrijedan 130 milijardi eura.

"Mislim da se nećemo pomaknuti s mjesta sve dok se ne dogovore. Čini se da je upravo taj dogovor trenutno kamen poticanja", kazao je Chris Beauchamp, tržišni analitičar iz tvrtke IG Index.

"Ako se dogovore, mislim da bi tržište moglo malo ojačati“.

U takvim okolnostima najviše su porasle cijene dionica banaka. Portugalske banke Banco Comercial Portugues i Banco Espirito Santo ojačale su tako čak 19,9 odnosno 14,7 posto. Talijanske banke također su bile na dobitku, pa je Banco Popolare dobio na vrijednosti 3,7 posto, UniCredit 5,1 posto a Banca Popolare di Milano 4,6 posto.

Njemački Commerzbank porastao je 7,5 posto, a Deutsche Bank za 1,5 posto, dok su od francuskih banka ojačale Credit Agricole, BNP Paribas i Societe Generale, u rasponu od 3,7 do 1,5 posto.

Rudarske dionioce također su bile na dobitku zbog poskupljenja metala. Rio Tinto bio je u plusu 1,3 posto, Kazakhmys 1,8 posto a Xstrata 1,5 posto.

"Nagle oscilacije vrijednosti rudarskih dionica obično su vezane uz dugoročnu potražnju, ali mislim da je u ovom slučaju rast potaknulo olakšanje nakon neizvjesnosti u vezi sa spajanjem Glencorea i Xstrate", kazao je jedan trgovac iz Londona.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,0 posto na 9.015 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙