FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje oslabile europske dionice

LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 21. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice spustile su se u utorak s najviše razine u gotovo sedam mjeseci pod pritiskom dobitonosnih prodaja koje odražavaju uvjerenje ulagača da dugo očekivani sporazum o novom paketu pomoći za Grčku rješava tek goruće probleme te zemlje.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,40 posto na 5.921 bod, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,75 posto na 6.895 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,60 posto i iznosio 3.451 bod.

U noći s utorka na srijedu ministri financija eurozone postigli su dogovor o novom, 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći za prezaduženu Grčku, nakon što su uspjeli uvjeriti vlasnike grčkih obveznica u privatnom sektoru da prihvate veće gubitke a Atenu da odobri dublje proračunske rezove.

Smatra se da dugoočekivani dogovor otklanja rizik o grčkog bankrota koji bi teško pogodio zajmodavce u eurozoni, ali i ostale zadužene zemlje eurozone, poput Portugala i Španjolske.

Pritom analitičari upozoravaju da će dogovor riješiti tek goruće grčke probleme, poput otplate ogromnog duga od gotovo 15 milijardi eura koji dospijeva na naplatu za mjesec dana.

"Izbjegli smo ledeni brijeg ali on nije jedini. Ne postoji plan za poticanje rasta (u Grčkoj)", tumači Justin Urquhart Stewart, direktor tvrtke Seven Investment Management.

"Neki ulagači kupuju nakon sporazuma o Grčkoj a neki drže da je on već uračunat u cijene i da je to velika prilika za prodaju“, dodaje Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

U takvom su okruženju među najvećim gubitnicima bile dionice banaka, posebno izloženih grčkom dugu. Tako je Intesa Sanpaolo oslabila tri posto, Deutsche Bank 2,9 posto, a UniCredit 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,23 posto, na 9.463 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙