FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile pod pritiskom slabih makrogospodarskih pokazatelja

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u srijedu nakon što su slabiji od očekivanja makrogospodarski pokazatelji iz Europe nagnali ulagače da unovče nedavne dobitke.

Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,3 posto na 5.910 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.859 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.450 bodova.

Podaci objavljeni u srijedu pokazali su neočekivani pad aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone u veljači, a usporio je i rast u njemačkom proizvodnom i uslužnom sektoru, pokazalo je izvješće instituta Markit.

Raspoloženje je pokvarila i procjena da je indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao u veljači na 49,4 boda, ispod granice od 50 bodova, što označava pad aktivnosti.

U takvim su okolnostima najveći gubitnici na tržištima u srijedu bile banke, pa je Credit Agricole oslabio tri posto, Societe Generale 2,5 a UniCredit 2,4 posto.

U ovoj su godini inače banke bile među vodećim dobitnicima ali su ulagači odlučili unovčiti njihove dionice pod pritiskom slabih makrogospodarskih vijesti.

Na gubitku je bio i automobilski sektor, koji tradicionalno pogađaju slabi makrogospodarski podaci. Tako je Volkswagen oslabio 1,6 a BMW 1,3 posto.

Iznimka je bio francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen, čija je dionica poskočila 16 posto nakon objave informacije da pregovara o potencijalnim suradnjama i savezima. Prema nekim izvorima grupa pregovara s General Motorsom.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu jedan posto, na 9.554 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙