FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Mirela Holy u Koprivnici

KOPRIVNICA, 5. ožujka 2012. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy tijekom današnjeg posjeta Koprivnici, gdje joj je domaćin bila gradonačelnica Vesna Želježnjak, obišla je gradsko odlagalište otpada Piškornicu, koprivnički projekt poticane stanogradnje - tzv. šparnu hižu, te suvremeni gradski pročistač otpadnih voda.

Ministrica Holy rekla je da je zadovoljna onim što je vidjela te je zaključila kako Koprivnica, budući da već 50 posto otpada ima u primarnoj selekciji, neće imati problema s novim zakonom o otpadu koji će vjerojatno biti donesen u prvom dijelu ove godine. Taj zakon, dodala je, donosi obvezu primarne selekcije otpada za jedinice lokalne samouprave.

Budući da je ministrica bila zadovoljna predstavljenim projektom poticane stanogradnje i tzv. šparnom hižom, novinari su je upitali obvezuje li Europska unija da se ubuduće gradi po sličnom načelu.

"Na svakoj državi je da vidi kako će poticati takvu gradnju. Postoji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji dodjeljuje subvencije za projekte energetske učinkovitosti, pa tako i energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Osim toga, i pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave uvele su subvencioniranje projekta energetske učinkovitosti", rekla je.

Na pitanje o "zelenom ponedjeljku" i reakcijama kolega da se u njezinu ministarstvu taj dan u tjednu jedu vegetarijanska jela, Holy je odgovorila kako su reakcije uglavnom pozitivne. Tu smo inicijativu putem dopisa uputili i drugim tijelima javne vlasti, ministarstvima i vladi i nekoliko njih je najavilo da će jedan dan uvesti takvu vrstu prehrane, rekla je Holy.

"To je dobro zbog zdravlja jer smo u posljednje vrijeme počeli konzumirati previše mesa", istaknula je ministrica, koja se nasmijala kad su je upitali je li istina da je tražila da se s grba ukloni istarska koza. "To je smiješno, naravno da ne", odgovorila je.

Ministrica se osvrnula i na medijske napise o određenom nezadovoljstvu između SDP-a i HNS-a zbog preraspodjele dužnosti u nadzornim odborima. Istaknula je da ne osjeća tenzije između koalicijskih partnera, no, dodala je, u ovlasti njezinog ministarstva ni nema tvrtke, nego se radi o nekoliko resornih institucija i tu nema teškoća.

Na pitanje je li danas s koprivničkim čelnicima razgovarala o dva projekta koja u tom kraju nemaju potporu - Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske i o tzv. Friščićevoj termoelektrani, Holy je odgovorila kako su razgovarali samo o elektrani na biomasu.

Ministarstvo zaštite okoliša nema pravne instrumente koji bi mogli zaustaviti taj projekt, koji je završio na sudu, i vjerojatno će se morati očitovati na tužbu, no dosad iz Upravnog suda do nas nije došao takav zahtjev, rekla je ministrica Holy.

"Što se tiče Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, podupiremo rješavanje problema gospodarenja otpadom s obzirom na to da se radi o najvećem problemu u području zaštite okoliša u Hrvatskoj", istaknula je, dodajući da je sada na četiri županije i gradu Koprivnici da se dogovore o najboljemu i najpoštenijem omjeru te kako vjeruje da će se to postići.

Projektu izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, koji bi trebao niknuti u samoj blizini grada, protivi se koprivnička vlast, a podupiru ga župani Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙