FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Holy u svjetskoj eko-akciji očuvanja kornjača

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy pridružila se na poziv udruge "Ekooptimist" svjetskoj eko-akciji pod nazivom "Blue Turtles of Change" koja upozorava na važnost očuvanja prirode i životinjskih vrsta, među kojima su i morske kornjače, priopćila je danas ta udruga.

Eko-akciju osmislila je organizacija "Blue Turtles of Change" iz San Francisca, a simbolizira je mesingana statua morske kornjače koja "putuje cijelim planetom", a služi kao model i platforma za jačanje svijesti o potrebi očuvanja morskih kornjača, mora, oceana i cjelokupnog ekosustava.

Statua morske kornjače doputovala je iz Dubrovnika iz udruge Eko-Omblići u Zagreb u udrugu Ekooptimist, gdje se s njom slikala i ministrica Holy podupirući tako taj svjetski projekt, navodi udruga.

Morske kornjače danas su među najugroženijim morskim organizmima, tako i u Jadranu, a najčešće stradavaju u ribarskim mrežama. Procijenjeno je da svake godine u Jadranu oko šest tisuća morskih kornjača slučajno završava u ribarskim mrežama. Ugrožavaju ih i motorne brodice, komercijalno iskorištavanje njihova mesa, jaja i oklopa te zagađenost mora.

Na svojem putovanju statua kornjače danas će biti i u Osijeku u udruzi "Glorija Maris" koja ima stalnu izložbu školjaka i vodenoga svijeta, najveću u Hrvatskoj i srednjoj Europi, s više od milijun izložaka, priopćila je udruga za održivi razvoj "Ekooptimist" s porukom "Svi mi pružimo podršku kornjačama za njihov opstanak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙