FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

MOSKVA/ZAGREB

Ruski predsjednički izbori bili su jasno namješteni u korist premijera Vladimira Putina, objavila je misija međunarodnih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak, prenijele su agencije. "Nije bilo istinskih protivnika i zloporabom sredstava ruske vlade osigurano je da uopće ne bude upitno tko će biti konačni pobjednik izbora", rekao je Tonino Picula, voditelj promatračke misije OESS-a na ruskim predsjedničkim izborima. "A bit izbora je u tome da rezultat ne bude siguran. U Rusiji to nije bilo tako" i zato "prema našoj ocjeni, ovi izbori nisu bili pošteni", rekao je Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Misija je na izborni dan u nedjelju rekla da nije bilo većih nepravilnosti, no pri prebrojavanju glasova uočila je brojne prekršaje. "Stanje se pogoršalo pri brojanju glasova što (OESS ) ocjenjuje negativno na gotovo trećini birališta zbog nepravilne procedure", navodi se u priopćenju. "Iako su kandidati za ruskog predsjednika mogli neometano voditi kampanju, stvoreni uvjeti jasno su pogodavali premijeru Vladimiru Putinu", zaključuje priopćenje kako prenose agencije.

Putin je pobijedio u prvome krugu sa 64 posto glasova, prema izbornim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo središnje izborno povjerenstvo.

PEKING

Kineski predsjednik Hu Jintao čestitao je u ponedjeljak Vladimiru Putinu nakon "uspjeha" naizborima koji su ga ponovno postavili za predsjednika Rusije, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Predsjednik Hu Jintao poslao je poruku s čestitkama" Putinu, izjavio je glasnogovornik ministarstva Liu Weimin, ocjenjujući da su se "izbori odvijali uspješno" te dodajući da se ipak radilo o "ruskoj unutarnjoj stvari". "S Vladimirom Putinom kinesko-ruski odnosi nastavit će se razvijati tijekom sljedećih deset godina", naglasila je u komentaru službena agencija Xinhua. Gospodarstva dviju zemalja "visoko su komplementarna", dok su isporuke ruske energije "ne samo pridonijele energetskoj sigurnosti Kine nego dale i Rusiji pouzdano izvozno tržište u azijsko-pacifičkoj regiji", javlja Xinhua.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je u ponedjeljak da će se 10. ožujka u Kairu sastati sa svojim kolegama iz zemalja članica Arapske lige kako bi razmotrili stanje u Siriji. "u Kairu će se 10. ožujka održati sastanak šefova diplomacije Rusije i zemalja Arapske lige", rekao je Lavrov u Moskvi, nakon razgovora koje je vodio s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudehom s kojim je, kako je dodao Lavrov, dogovorio pripreme za taj sastanak.

PEKING

Peking je najavio u ponedjeljak da će u Siriju poslati izaslanika kako bi pomogao zaustaviti nasilje u toj zemlji krvavih sukoba oporbe i režima predsjednika Bašara al-Asada koje bi, po mišljenju Zapada i arapskih zemalja treba spriječiti oštrijom akcijom međunarodne zajednice, čemu se Kina i Rusija protive. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Li Huaxin, bivši kineski veleposlanik u Siriji, u utorak u Damasku predstaviti plan u šest točaka koji je Peking donio tijekom vikenda kao osnovu za prekid nasilja. "Sada se stanje u Siriji usijava i postaje sve ozbiljnije. Siloviti su sukobi različitih strana i međunarodna zajednica ima različite poglede na to kako što brže razriješiti sirijsku krizu", rekao je glasnogovornik kineskog MVP-a Liu Weimin. "Iako su uvjeti krajnje složeni i stanje napeto, no Kina još zagovara političko rješenje kao temeljni način za izlazak iz krize", navodi Liu.

PARIZ

Air France je odlučio otkazati let Pariz-Damask predviđen za ponedjeljak rano popodne zbog nasilja u Siriji ali još nije donio odluku o preostalim letovima u tjednu, rečeno je iz zračne kompanije. Avion je trebao sletjeti u Damask u večernjim satima. Posljedično, povratni let AF 571 koji se trebao odvijati od ponedjeljka navečer do utorka ujutro također je otkazan, ističe glasnogovornik. "Air France još nije donio odluku o preostala dva leta predviđena za ovaj tjedan (četvrtak i subota)", priopćeno je iz kompanije.

ANKARA

Bomba kućne izrade eksplodirala je u ponedjeljak ujutro ispred ureda turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena, izvješćuje informativna postaja NTV. Bomba sadržana u maloj plastičnoj boci postavljenoj u blizini električnog transformatora eksplodirala je 20 m dalje od ureda premijera te blizu stražnjeg ulaza drugostupanjskog suda, u četvrti Kizilay. Jedan je zaposlenik suda lakše ozlijeđen u eksploziji, objavila je novinska agencija Anadolija.

ADEN, Jemen

Najmanje 103 jemenska vojnika poginula su u nedjelju u napadu Al Kaide na vojarnu u Kudu, u južnoj pokrajini Abijan, po novim podacima objavljenim u ponedjeljak. "Bilanca se popela na 103 ubijenih vojnika jer je nekoliko ozlijeđenih podleglo ozljedama", rekao je predstavnik vojne bolnice u Adenu, revidirajući dosadašnju brojku od 78 poginulih. Novi jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur proglasio je borbu protiv Al Kaide prioritetom svojeg dvogodišnjeg mandata. No na sam dan prisege 25. veljače, ta je mreža u Mukali na jugoistoku zemlje ubila 24 vojnika elitne Republikanske garde. Napadi Al Kaide otada su sve češći, a kulminirali su u nedjelju napadom u Kudu.

ATENA

Grčki tanker s više od 2000 tona nafte i dizela potonuo je u ponedjeljak zapadno od Atene, objavile su grčke vlasti, dodajući da je jedna osoba pritom nestala. "Na brodu je bilo 11 ljudi. Jedna osoba je nestala, mogao bi biti kapetan. Ostalih 10 je na sigurnom", rekao je dužnosnik obalne straže. Brod je prevozio 1800 tona sirove nafte i 235 tona dizela, rekao je. Dužnosnik nije mogao reći zašto je brod potonuo niti postoji li rizik od istjecanja nafte.

WASHINGTON

Potres magnitude 6,1 po Richteru pogodio je u ponedjeljak sjever Argentine, priopćio je Američki institut za geofiziku (USGS), navodeći da za sada nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti. Epicentar potresa zabilježen je na 111 kilometara jugoistočno od Santiaga del Estera, na dubini od 550 kilometara, dodaje USGS. Grad Santiago del Estero broji oko 245.000 stanovnika.

NEW DELHI

Snažan potres magnitude 5,2 po Richteru pogodio je u ponedjeljak glavni indijski grad New Delhi sa 16,7 milijuna stanovnika, izvješćuju agencije. Prema očevicima, zgrade su se zatresle, a uspaničeni ljudi izašli na ulice. Za sada nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti. Epicentar potresa zabilježen je na 48 kilometara sjeverozapadno od grada, na dubini od 19,1 kilometra ispod površine, priopćio je Američki institut za geofiziku (USGS). Potresi u New Delhiju nisu rijetkost, ali se u većini slučajeva radi o potresima s epicentrima u poručju Himalaja. Potresi magnitude 5,0 do 5,9 po Richteru smatraju se umjerenim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙