FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1993. u Medačkom džepu policija sumnjiči četvoricu pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi i bivšeg pripadnika vojno-obavještajne službe SIS, doznaje se od izvora bliskog istrazi. Isti izvor Hini je potvrdio da su danas zbog tog ratnog zločina uhićeni zapovjednik satnije 9. gardijske brigade Josip Krmpotić, pripadnici te brigade narednik Ivan Jurković, poručnik Miroslav Petti i Velibor Šolaja te vojni obavještajac Krešimir Tomljenović. I dalje nije poznato za koja nedjela ih se točno tereti, no njih se kao počinitelje povezivalo sa zločinima u Medačkom džepu još prije desetak godina. Svi oni su trenutno na kriminalistilčkoj istrazi u policiji nakon čega će biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim sutra na ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi taj slučaj.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je danas da gotovo svakodnevno dobija prijetnje smrću te da je posebno zapamtio prijetnju jednog SIS-ovca iz 1995. koji mu je rekao kako je poslan da mu stavi metak u čelo. "Ja cijeli život stajem nekome na žulj. Dobio sam stotine pisama, prijetnji ubojstvom. Čovjek mi se došao osobno predstaviti, izvadio legitimaciju SIS-a, i rekao 'poslali su me ti i ti, ako ovako nastavite sa svojom politikom i nastupima poslan sam da vam kažem da ćete dobiti metak u čelo'", kazao je Čačić u intervjuu za radio Soundset podsjetivši kako se to dogodili prije sedamnaest godina. "Odgovorio sam mu - ako hoćete kavu, dobit ćete, a ako ne, odite doma, a dečkima recite, da su me htjeli upucati, već bih dobio metak u glavu", kazao je Čačić. Dodao je kako je o tome pismeno obavijestio tadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora (Vlatka Pavletića), predsjednika Vrhovnog suda (Jadranka Crnića) i predsjednika hrvatske vlade (Nikicu Valentića).

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako se ponovno moraju otvoriti slučajevi pretvorbe i privatizacije koji su došli u zastaru te da se taj proces neće zaustaviti. "Promijenjen je hrvatski Ustav i svi slučajevi iz pretvorbe i privatizacije koji su već došli u zastaru nisu u zastari, što znači da se takva djela moraju ponovno otvoriti", rekao je Ostojić u intervjuu za Media servis. Podsjetio je da je od 2000. do 2004. godine Državna revizija iskontrolirala 50 posto privrednih subjekata (od 1400 njih 700), a u 95 posto slučajeva od njih 700 utvrđene su nezakonitosti. Smatra da se ne smije ostvariti kletva "tko je jamio, jamio je" te da je policija u tom razdoblju utvrdila 12,5 milijardi kuna šteta u gospodarskom poslovanju te podnijela 20 tisuća kaznenih prijava. Ostojić je podsjetio kako je do sada u slučaju vezanim uz ratno profiterstvo u Hrvatsku 2002. vraćeno jedino tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je danas na istinitost svjedočenja njegova bivšeg zamjenika Damira Polančeca, posebno na dio u kojem je opisivao način donošenja odluke o promjeni međudioničarskog sporazuma između vlade i mađarskog MOL-a o Ini. Polančec je kazao da je promjene međudioničkog ugovora kojim je MOL dobio prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji jednoglasno prihvatilo predsjedništvo HDZ-a, nakon čega je odluku o potpisivanju izmjena ugovora donijela vlada. Po Polančecovim riječima, na vladinom je užem kabinetu kao medijator između Polančeca i ministra financija Ivana Šukera sudjelovala i sadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Osim što ju je u posao oko Ine doveo kao medijatora Sanader ju je, tvrdi Polančec, natjerao i na prodaju sedam posto dionica Ine iz Fonda hrvatskih branitelja. Prigovarajući istinitosti Polančecova iskaza Sanader je rekao da to nije bilo moguće jer je Fond bio samostalno tijelo koje je odluke donosilo neovisno od vlade. Iako je u svjedočenju neizravno potvrdio da je predsjedništvo HDZ-a uvijek slušalo mišljenje predsjednika stranke, Polančec je ipak zaključio da su izmjenama ugovora o Ini, posebno novim upravljanjem, bili zaštićeni svi strateški interesi Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina Vukovar koje ga je informiralo o problemima s kojima se susreću pripadnici srpske nacionalne manjine na tom području, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Istaknuto je kako je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zakonska regulativa koja proizlazi iz tog Ustavnog zakona vrlo dobra, međutim, da se nažalost u praksi često ne primjenjuje dosljedno. Zbog toga u proteklih četrnaest godina još nije ostvareno zakonsko pravo školovanja na manjinskom jeziku i pismu jer još nijedna škola nije registrirana pri trgovačkim sudovima. Neriješena ostaju i imovinska prava pripadnika srpske zajednice u povratničkim sredinama, a još uvijek se pojavljuju neargumentirane i lažne optužbe na račun pojedinaca i institucija koje predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu. S tim u vezi, potrebno je učiniti sve da pokrenuti kazneni postupci za ratne zločine što prije budu okončani kako bi oni koji nisu počinili zločine mogli živjeti bez opterećenja, a da počinitelji zločina budu kažnjeni.

ZAGREB - Jedan od razloga za povećanje cijene vode u Zagrebu je uvođenje fiksnog dijela cijene usluga, što je bila nužnost zbog usklađivanja s novim zakonskim regulativama, a Zagreb je do sada bio jedini grad koji nije imao taj fiksni dio, izjavila je danas članica Uprave Zagrebačkog holdinga Alenka Košiša Čičin-Šain. Zagreb je do sada bio jedini grad koji nije imao fiksni dio, a on je namijenjen za redovite troškove očitavanja, priključke te izdavanje računa, rekla je Košiša Čičin-Šain u emisiji Radio Sljemena, a na svojim internetskim stranicama prenio Zagrebački holding. Pored toga, dodala je, dio povećanog dijela cijene ide u pročistač otpadnih voda. Govoreći o cijenama ZET-ovih usluga Čičin-Šain rekla je kako je "povećanje cijena bila nužnost bez koje više ne bi mogli kvalitetno pružati usluge kao do sada".

ZAGREB - Jastrebarsko je u izboru časopisa "Financial Times" izabrano jednim od "Europskih gradova budućnosti Južne regije Europe za 2012/2013. godinu". Časopis "Financial Times" će u srijedu, 7. ožujka u Cannesu objaviti listu odabranih europskih gradova i regija budućnosti, te proglasiti grad Jastrebarsko jednim od „Europskih gradova budućnosti Južne regije Europe za 2012/2013. godinu“. Jastrebarsko se, u izboru koje svake godine organizira posebno izdanje "Financial Timesa" za direktna strana ulaganja, pozicioniralo na sedmo mjesto od deset europskih gradova južne Europe koji su uspješni u promoviranju strategije za privlačenje direktnih stranih investicija.

OSIJEK - Na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića danas je održana Prva smotra specijalne postrojbe Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i prikazana je vježba spašavanja u simuliranoj prometnoj nesreći sa sredstvima opasnim za okoliš. Specijalna postrojba sastoji se od četiri jedinice posebne namjene - za spašavanje iz ruševina, vode i od biološko-kemijskih sredstava te od jedinice za logistiku, a ima 183 člana. Smotru postrojbe obavio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon čega je istaknuo veliku važnost novoosonovane specijalne postrojbe Civilne zaštite za spašavanje ljudi i imovine.

SPLIT - Na pola milje od Visa oko 18 sati u moru je pronađen mrtav muškarac, izvijestila je večeras splitska policija. Tijelo muškarca u moru je prvi je primjetio ribar koji je odmah izvijestio policiju. Ubrzo je organizirano vađenje tijela iz mora nakon čega će se prebaciti na Odjel patologije splitske bolnice. Pretpostavlja se da je riječ o ribaru M. G. iz Kaštela, koji je nestao 23. veljače kada je svojom petmetarskom brodicom isplovio iz Trogira. Za njim je bio tragao zrakoplov Obalne straže, plovilo pomorske policije i Lučke ispostave Trogir.

ZAGREB - Nagradu "Grigor Vitez" za 2011. dobili su Igor Rajki i Tomislav Torjanac, a posebno priznanje dobio je Zdenko Bašić, izvijestio je danas Savez društava Naša djeca Hrvatske koji po 41. puta dodjeljuje tu nagradu književnicima i likovnim umjetnicima za tekst i ilustracije u knjigama za djecu. Nagradu "Grigor Vitez" Igor Rajki je dobio za tekst u knjizi "Posuđene ispričnice" u izdanju Udruge za kulturu "Knjigomat", a Tomislav Torjanac za ilustracije u slikovnici Ratka Zvrka "Grga Čvarak", u izdanju Mladinske knjige. Posebno priznanje Nagrade "Grigor Vitez" dobio je Zdenko Bašić za cjelokupnu realizaciju knjige "Sjeverozapadni vjetar" kao posebnog sklada dizajna, ilustracije i teksta te visoku estetsku vrijednost. Knjigu je objavila izdavačka kuća "Planetopija". Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" dobili su Frano Petruša za ilustracije u romanu Franje Nagulova "Crtač", "Mala zvona d.o.o" za sinergiju uredništva, ilustracije i teksta te sveukupno oblikovanje knjige te Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik za projekt "Biblioteka cvijeta". Nagrade će dobitnicima biti uručene u srijedu, 7. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙