FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je sinoć da je vlada isključivo iz tehničkih razloga za ponedeljak odgodila donošenje prijedloga državnog proračuna, a da su tek u drugom planu mogućnosti za još neku uštedu. Gostujući u HTV-ovu Dnevniku plus premijer je kazao da se rashodovna strana proračuna smanjuje za malo više od 4,5 milijardi kuna, da hrvatskim građanima i međunarodnim vjerovnicima "moramo pokazati da smo ozbiljni, svjesni koliko i što možemo trošiti". "Ne možemo trošiti bitno više nego imamo", poručio je premijer istaknuvši posebice odgovornost vlade prema hrvatskim građanima. Na pitanje hoće li zbog smanjenja proračuna u čak 16 od 20 ministarstava, ona moći funkcionirati, predsjednik vlade je odgovorio kako misli da hoće. Upitan hoće li biti otpuštanja u javnom sektoru, premijer je rekao kako uz državnu upravu postoji i javni sektor koji je, kako je ocijenio, jako neučinkovit. "To su sustavi koji su tromi i tu ćemo morati razmotriti programe zbrinjavanja ili druge vrste angažiranja ljudi", rekao je Milanović. Također smatra da je i u samoj državnoj upravi, u užem smislu riječi, potrebna racionalizacija, više rada i puno veća produktivnost. Istaknuvši s tim u vezi potrebu razgovora sa sindikatima, premijer Milanović kazao je da su sindikati sada spremni na izmjene dijela Zakona o radu vezanog uz kolektivne ugovore. Hrvatski premijer istaknuo je da moramo čuvati radna mjesta i postaviti pravedan sustav. Na pitanje hoće li Hrvatska uspjeti zadržati postojeći kreditni rejting, odgovorio je kako "vjeruje da hoćemo, a sve što radimo je u tom cilju".

ZAGREB - Potpredsjednica vlade i predsjednica povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora Milanka Opačić najavila je sinoć na druženju predstavnika vlade s pripadnicima online zajednice u Ministarstvu uprave da će vlada pokrenuti javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti. Opačić je rekla da se vlada zasad nije bavila tim dokumentom koji je u nadležnosti Ministarstva kulture. Najavila je da će se vlada informirati o tom ugovoru i njegovim posljedicama, otvoriti javnu raspravu i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti. Ivo Špigel, predstavnik građanske inicijative Internet za sve, koja je s vladom organizirala razgovor s tviterašima i pripadnicima online zajednice o digitalnom društvu, ustvrdio je da je riječ o kontraverznom prijedlogu pripremljenom u tajnosti. Prema tumačenju brojnih kritičara, kazao je Špigel, taj dokument donosi prijetnju slobodi govora na internetu i mogućnost da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode disciplinu na internetu. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da nije sudjelovao u pregovorima oko ACTA-e, a očekuje da će se o tom pitanju uskoro izjasniti širi dio državne strukture.

ZAGREB - Grad Zagreb danas će Splitu poslati dodatnu pomoć u mehanizaciji i opremi, s obzirom na najavu novih elementarnih nepogoda, izvijestila je Služba za informiranje ureda zagrebačkog gradonačelnika, navodeći da ta pomoć Splićanima ni u jednom trenutku neće ugroziti čišćenje zagrebačkih ulica. Dodatnu pomoć Splitu dogovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na zamolbu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Splita, zamjenika gradonačelnika Jure Šundova, s obzirom na najavu novih elementarnih nepogoda. Operativni stožer zagrebačke Zimske službe danas u 7 sati iz sjedišta podružnice Zrinjevac u Remetincu u Split šalje dva stroja – traktora koji su opremljeni ralicom širine 1,6 metara, posipačem soli i sipine, te tovarnim sandukom za sol veličine dvije do tri tone, te udvojenu posadu za oba vozila.

ZAGREB - Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje knjiga Ante Nazora "Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih – Republika Hrvatska i Domovinski rat: pregled političkih i vojnih događaja 1990., 1991.,-1995../1998." predstavljeno je sinoć na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. Knjiga je predstavljena u sklopu predstavljanja izdanja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata (HMDCDR), a o knjigama su govorili Ivan Radoš iz HMDCDR-a, bivši časnik ramske brigade Josip Vidović i ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor. Nazor je ocijenio kako njegova knjiga nije ni sinteza ni kronologija Domovinskoga rata te dodao kako se o Domovinskom ratu u medijima promiču teze koje nisu u skladu s činjenicama. "Medijska slika velikosrpske agresije potpuno je drukčija od činjenica", rekao je dodavši kako se nada da će na kraju ipak istina o događajima prevladati. Ocijenio je kako bi i Hrvati iz BiH trebali imati pravo da se čuje i njihov glas u Hrvatskoj te podsjetio kako je u knjizi jedno poglavlje posvećeno i ratu u Bosni i Hercegovini.

ZAGREB - Na drugom hrvatskom kongresu o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji pod nazivom "Kako medicinu usmjeriti čovjeku", koji je sinoć otvoren u zagrebačkom hotelu "Westin", predstavljena je knjiga o čovjeku u medicini i zdravstvenom sustavu "Person in Medicine and HealthCare - from Bench to Bedside of Community". Urednici knjige na engleskom jeziku, u čijem je nastajanju sudjelovao 101 autor iz deset zemalja, su Veljko Đorđević, Marijana Braš i Davor Miličić. Na 520 stranica knjige autori se, uz ostalo, bave odnosom liječnika i pacijenta te ulogom društvene zajednice u medicini. "Mi danas nećemo liječiti bolest, mi ćemo liječiti čovjeka", rekao je psihijatar Veljko Đorđević ističući da se ne smije zaboraviti kako više nema podjele na psihičko, fizičko i duhovno te da eventualni nedostatak nekog od tih aspekata rezultira problemom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙