FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale nakon četiri dana rasta

NEW YORK, 1. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana neprestanog rasta, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke razočarao ulagače koji su se nadali novim poticajnim monetarnim mjerama.

Dow Jones indeks oslabio je 0,41 posto, na 12.952 boda, dok je S&P 500 pao 0,47 posto, na 1.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 2.966 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je rastom cijena dionica, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima. Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod porastao je u posljednjem lanjskom tromjesečju 3 posto, brže od 2,8 posto, koliko je pokazala prva procjena.

To je potaknulo rast cijena dionica tehnoloških kompanija, koje su najosjetljivije na kretanje gospodarstva, pa je u jednom trenutku Nasdaq indeks, po prvi puta od prosinca 2000. godine i 'dot.com' krize, dosegnuo 3.000 bodova.

No, entuzijazam ulagača brzo je splasnuo nakon što je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke u izvješću Kongresu kazao da je gospodarstvo posljednjih mjeseci jače nego što se očekivalo. Međutim, kazao je i da se stopa nezaposlenosti neće znatnije smanjiti, ako se rast gospodarstva ne ubrza.

Ulagače je razočaralo i to što Bernanke nije najavio novi program kupnje državnih obveznica, čemu su se mnogi nadali jer bi to povećalo likvidnost financijskog sustava i dodatno podržalo cijene imovine.

Kako je splasnula nada u daljnje labavljenje monetarne politike, jučer je znatno ojačao tečaj dolara, zbog čega su pale cijene sirovina, pa i plemenitih metala.

Pad cijena sirovina pritisnuo je, pak, cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru, koje su bile najveće jučerašnje gubitnice.

Analitičari kažu da je pad cijena dionica posljedica i dobitonosne prodaje, nakon što su posljednjih tjedana znatno porasle.

Tijekom veljače Dow Jones indeks ojačao je 2,5 posto, dok je S&P 500 skočio 4,1, a Nasdaq indeks 5,4 posto. Tako snažan rast cijena dionica u veljači nije zabilježen još od 1998. godine, kada je S&P 500 indeks skočio 7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 posto, na 5.871 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 6.856 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 3.452 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙