FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu burzovni indeksi ostali nepromijenjeni

NEW YORK, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači s opreznom čekaju rasplet grčke dužničke drame, a ni američki gospodarski podaci nisu djelovali poticajno.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 12.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 2.931 bod. S&P 500 indeks skliznuo je 0,09 posto, na 1.350 bodova.

Gotovo cijeli dan burzovni su indeksi bili u minusu jer je ulagače pokolebala odluka Moody'sa o smanjenju kreditnog rejtinga šest članica eurozone, uključujući Italiju i Španjolsku.

Ulagače je razočarao i podatak da je promet u trgovini na malo u SAD-u u siječnju porastao samo 0,4 posto, dok se očekivao rast od 0,7 posto.

Nesigurnost na tržištu izazvala je i vijest o odgodi sastanka ministara financija eurozone o 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći Grčkoj, koji je trebao biti održan u srijedu, jer Atena još nije ispunila sve dogovorene uvjete.

Ipak, u posljednjih pola sata trgovanja burzovni su indeksi anulirali prethodne gubitke, nakon vijesti da će ministri financija eurozone u srijedu održati telefonsku konferenciju, prije redovne sjednice zakazane za 20. veljače, te da lideri stranaka grčke koalicijske vlade pripremaju pismo u kojemu se obvezuju da će provesti sve što je dogovoreno s Europskom unijom i MMF-om.

Oprezno trgovanje posljedica je i ne baš impresivne sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je izvješća objavila 361 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 63 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,15 posto, na 6.728 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 3.375 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙