FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle

NEW YORK, 8. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, no trgovalo se oprezno jer još nisu završeni pregovori u Grčkoj o restrukturiranju dugova i novim mjerama štednje.

Dow Jones indeks ojačao je 0,26 posto, na 12.878 bodova, najvišu razinu od svibnja 2008. godine, četiri mjeseca prije izbijanja financijske krize. S&P 500 porastao je, pak, 0,20 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 2.904 boda.

Makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva i dobri poslovni rezultati kompanija potiču rast cijena dionica, no grčka dužnička kriza i dalje ne dozvoljava snažniji zamah.

Grčka vlada priprema listu reformi koje mora provesti kako bi dobila drugi paket međunarodne pomoći, vrijedan 130 milijardi eura, koji je ključan da bi ta članica eurozone izbjegla bankrot.

Vodeće grčke političke stranke i jučer su odgodile odluku o tim reformama, no s druge strane ohrabrujuće djeluju vijesti da su grčka vlada i njezini kreditori nadomak sporazumu o restrukturiranju dugova.

Ako grčka vlada ne pristane na daljnje mjere proračunske štednje i ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturiranju dugova, u ožujku neće moći isplatiti 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice koje stižu na naplatu.

U fokusu ulagača su i kvartalna financijska izvješća. Većina kompanija i dalje izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo, no nedovoljno dobrima da bi otklonili zabrinutost u vezi moguće recesije u eurozoni.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, cijena dionice Coca Cole porasla je jučer 0,8 posto, dok je dionica Walt Disneya, zbog razočaravajućeg izvješća, pojeftinila 1,3 posto.

Dosad je izvješća objavila 301 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 60 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 5.890 bodova, a frankfurtski DAX 0,16 posto, na 6.754 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,18 posto, na 3.411 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙