FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ECB-ova aukcija jeftinih kredita podigla indekse

NEW YORK, 29. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi i danas su porasli, nakon što su europske banke posudile od Europske središnje banke (ECB) gotovo 530 milijardi eura u sklopu nastojanja da se stabilizira europski financijski sustav.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati u plusu 33 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 2,5 bodova te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Čini se da će američko tržište dionica nastaviti nizati dobitke peti dan uzastopno, unatoč tome što su Dow Jones i S&P 500 indeks nadomak višegodišnjih najviših razina.

Danas je 800 europskih banka posudilo od ECB oko 530 milijardi eura zajmova na rok od tri godine, uz kamatu od otprilike 1 posto, u pokušaju da se građanima i poduzetnicima olakšati dostup kreditima. Iznos posudbi premašio je očekivanja ekonomista.

„Druga ECB-ova operacija dugoročnog refinanciranja osigurat će vitalnu podršku posustalom europskom bankarskom sektoru. No, oni koji se nadaju da će taj novac riješiti fiskalnu krizu i udahnuti život u posustalo gospodarstvo eurozone vjerojatno će se razočarati“, ističe Jennifer Mckeown, ekonomist pri Capital Economicsu.

U najvećem fokusu investitora danas će biti makroekonomski pokazatelji, i to druga revizija podatka o bruto domaćem proizvodu SAD-a u zadnjem lanjskom tromjesečju, te PMI indeks industrijske aktivnosti u regiji Chicaga.

I na europskim burzama najvažniji indeksi ostvaruju blage dobitke. Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,6 posto, a pariški CAC 0,36 posto, dok londonski Ftse stagnira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙