FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi stagniraju jer nema poticajnih vijesti

NEW YORK, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne bilježe znatnije promjene jer investitori nisu spremni na veće promjene svojih pozicija bez novih poticajnih poslovnih i makroekonomskih vijesti.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 8 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 1,3 boda te je bio u skladu s fer vrijednošću, matematičkom formulom kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Da bi tržište nastavilo rasti, investitorima je potrebno novih poticajnih vijesti, smatra Steen Jakobsen, ekonomist pri Saxo banci.

„Činjenica da S&P nije uspio završiti jučerašnje trgovanje iznad 1.370 bodova ostavlja tržište u kratkom roku pod rizikom od korekcije naniže“, kazao je Jakobsen.

Investitore brine i skupa nafta, koja bi mogla ograničiti potrošnju Amerikanaca. Danas je na njujorškoj burzi barel nafte s rokom isporuke u travnju pojeftinio za 40 centi, na 105,84 dolara, spustivši se tako s najviših razina u zadnjih 9 mjeseci, no i dalje su prisutne zabrinutosti oko Irana.

U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Peugeot Citroena, jer je taj drugi po veličini europski proizvođač vozila objavio da je u pregovorima s više tvrtki o potencijalnom partnerstvu ili savezu, no nije naveo o kome je riječ.

Također, očekuju se poslovni rezultati Hewlett-Packarda.

Od važnijih vijesti, američki predsjednik Barack Obama danas će predložiti smanjivanje najviše stope poreza na dobit u SAD-u s trenutnih 35 na 28 posto, najavio je Wall Street Journal.

Nove smjernice investitorima će dati podaci o prodaji postojećih kuća u SAD-u u siječnju, te o prodaji u trgovačkim lancima u proteklome tjednu.

Na europskim burzama danas su najvažniji indeksi korigirani naniže, jer investitore brine hoće li Grčka uspjeti provesti mjere štednje koje je obećala da bi dobila drugu tranšu financijske pomoći, a ni makroekonomski pokazatelji ne daju jasnu sliku.

PMI indeks industrijske aktivnosti u Njemačkoj i eurozoni bili su lošiji od očekivanja, pa to utječe blago negativno na raspoloženje na europskim burzama. S druge, pak, strane, podaci o industrijskim narudžbama u eurozoni bili su nešto bolji od očekivanja.

Trenutno su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,3 i 0,76 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙