FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: daljnji uspon cijena dionica

NEW YORK, 24. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi i danas su porasli, ukazujući na nastavak pozitivnog trgovanja na Wall Streetu iako su cijene dionica već nadomak najviših razina iz 2008. godine, uoči kolapsa Lehman Brothersa.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati u plusu 36 bodova, a tehnološki Nasdaq 5,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 4,2 boda te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P je u proteklih 5 dana ojačao u njih 4, a od početka godine na dobitku je 8,4 posto. Nalazi se blizu 1.370 bodova, razine na kojoj je posljednji puta bio 2008. godine. Rezultat je to poboljšanih američkih makroekonomskih pokazatelja i signala da Europa napreduje u rješavanju dužničke krize.

„Dosegnuli smo točku na kojoj zabrinutosti u vezi Europe slabe, a investitori se usredotočuju na ostatak globalnog gospodarstva, gdje je slika prilično pozitivna“, ističe Simon Furlong, trgovac pri investicijskom društvu Spreadex.

U elektroničkom predtrgovanju znatnije su ojačale cijene dionica banaka, budući da je bankarski sektor usko vezan s gospodarskim ciklusima. Cijena dionice Bank of America porasla je 1 posto, na 8,1 dolar, a Barclaysa 2,2 posto, na 15,59 dolara.

No, snažan rast indeksa i to u kratkome vremenu neke analitičare navodi na zaključak da bi mogla uslijediti negativna korekcija na tržištu, pri čemu bi katalizator promjene trenda mogli biti nešto slabiji makroekonomski pokazatelji.

Danas se očekuje objava indeksa povjerenja potrošača u SAD-u te podaci o prodaji novih kuća u siječnju.

Na europskim burzama također jačaju cijene dionica, uoči druge operacije povećanja likvidnosti u europskom bankovnom sustavu.

Europska središnja banka će, naime, 29. veljače po drugi puta omogućiti bankama u eurozoni kreditiranje uz kamatu od svega 1 posto na rok od tri godine, u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja (LTRO).

Prva LTRO operacija bila je provedena krajem prošle godine, a tada su banke uzele oko 500 milijardi eura vrijedne kredite, na koje ECB zaračunava svega 1 posto kamate na rok od tri godine

Trenutno londonski Ftse u plusu 0,14 posto, frankfurtski DAX 0,8 posto, a pariški CAC 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙