FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: trend rasta cijena dionica na kušnji

NEW YORK, 27. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Trend uspona cijena dionica na Wall Streetu bit će ovoga tjedna na kušnji, s obzirom da su S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli najviše razine još od 2008. godine, prije kolapsa investicijske banke Lehman Brothers.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,3 posto, na 12.982 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, na 1.365 bodova. Oba indeksa dosegnula su najviše razine od prve polovice 2008. godine, nekoliko mjeseci prije kolapsa Lehman Brothersa i vrhunca financijske krize 2008. godine.

Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,4 posto, na 2.963 boda, najvišu razinu od prosinca 2000. godine.

Od početka godine najvažniji S&P 500 indeks porastao je 8,6 posto, a tako snažan i prilično lagan uspon izaziva strahovanja od korekcije cijena dionica na niže.

Tim više što postoji niz razloga za zabrinutost. Grčka je, doduše, dobila drugi paket međunarodne pomoći kako bi izbjegla bankrot, no rizici od europske dužničke krize i dalje su prisutni. Eurozoni prijeti recesija, a rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

Tržište podržavaju samo makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. No, na poslovnim rezultatima američkih kompanija uočljiv je utjecaj pogoršanih poslovnih uvjeta u svijetu.

Unatoč tome, analitičari kažu da bi cijene dionica mogle i dodatno porasti, ako se S&P 500 uspije probiti iznad 1.370 bodova.

„Dosegnuli smo točku iscrpljenosti. Može se očekivati korekcija cijena za 5 do 7 posto na niže, no ako se S&P probije iznad 1.370 bodova, moguć je i daljnji rast cijena jer, raspoloženje je optimistično, a novac ulazi na tržište“, kaže James Dailey, portfelj menadžer u fondu TEAM Asset Strategy Fund.

Posljednjih tjedana ulagače zabrinjava i snažan rast cijena nafte zbog napetosti između 'zapada' i Irana. Na Londonskom je tržištu cijena 'crnog zlata' u petak dosegnula 125,47 dolara po barelu, najvišu razinu od travnja prošle godine.

„Razina cijene nafte počinje zabrinjavati. Ako nastavi rasti, to bi narušilo povjerenje potrošača, povećalo troškove poslovanja kompanija i tako pritisnulo tržište dionica“, kaže Ben Schwartz, strateg u tvrtki Lightspeed Financial.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna druga aukcija jeftinih trogodišnjih kredita Europske središnje banke. Očekuje se da će banke uzeti u zajam oko 500 milijardi eura i dio tih sredstava uložiti u državne obveznice, što bi trebalo smanjiti pritisak na rast prinosa na dugove prezaduženih članica eurozone.

Od makroekonomskih podataka, u utorak se očekuje izvješće o narudžbama trajnih proizvoda u SAD-u, dok će u srijedu biti objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U četvrtak će, pak, biti objavljeno izvješće o nezaposlenosti prošloga tjedna, kao i ISM indeks industrijske aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙