FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predložene izmjene PDV-a i poreza na dohodak pogoduju bogatijima, a kako siromašnih ima daleko više tako je i porezna baza daleko šira, pa se vlast, kao i dosad, vodi logikom "udri po njima", ocijenile su danas tri sindikalne središnjice Vladinu poreznu "mini reformu". Nemojmo se zavaravati, povećanje PDV-a na 25 posto poskupit će ionako preskupe robe i usluge kad ih mjerimo kupovnom moći radničke plaće ili mirovine, a znatno će porasti troškovi stanovanja, energije i prehrane, ističu u priopćenju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Uporno pozivanje vladajućih na predizborna obećanja kako ukupno porezno opterećenje neće rasti, ali će doći do njegove preraspodjele, "ne drži vodu" kada je riječ o plaćama, odnosno pojedincu, tvrdi se u priopćenju. Kod povećanja PDV-a na 25 posto bilo bi pristojno, kada već sve poskupljuje svima, da barem plaće ne padaju, kako bi amortizirale očekivani cjenovni udar, a posebice najniže i srednje plaće (do 10.000 kuna). Radi zaštite kupovne moći najsiromašnijih građana, kao i srednjeg sloja, sindikati su tražili da se neoporezivi dio plaće podigne na razinu minimalne plaće (2.814 bruto), da se porezni razredi ne diraju (posebice za stopu od 12 posto), a da se na najviše plaće vrati porezna stopa od 45 posto. No, nismo dobili čak ni odgovor, što govori o opredijeljenosti vladajućih za socijalni dijalog, kao i o "novoj pravednosti", ističu sindikalci.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravila je danas što su i prijedlozi te komore prihvaćeni u izmjenama poreznih zakona koje je Vlada jučer usvojila i uputila u Hrvatski sabor. "Naime, HOK je ranijih godina predlagao izmjene tih zakona s ciljem rasterećenja poslovanja obrtnika i omogućavanja razvoja i novog zapošljavanja, gdje je tražio povećanja limita za ulazak u sustav PDV-a sa 85.000 na 230.000 kuna te diferencirane stope PDV-a, posebice u turizmu gdje vanpansionska potrošnja može stvoriti novu dodanu vrijednost", navodi se u priopćenju HOK-a. HOK stoga podržava odluku Vlade da se od 1. siječnja 2013. primjenjuje snižena stopa od 10 posto za ugostiteljske usluge, i to pripremanja hrane i usluživanja bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Međutim, očekivali smo, kažu u HOK-u, da će se smanjena stopa primjenjivati tijekom ove godine, kako bi adekvatno konkurirali zemljama u okruženju poput Italije, Francuske, Španjolske i Slovenije. HOK također pozdravlja i smanjenje poreznog opterećenja u dijelu koji se odnosi na doprinose za zdravstveno osiguranje

SPLIT - Čelnici dalmatinskih podružnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu danas su se na zajedničkoj konferenciji za novinare usprotivili najavi o pokretanju stečajnog postupka nad Dalmacijavinom, te su zatražili sastanak u Vladi u idućih petnaestak dana kako bi obrazložili model radničkog dioničarstva za spas te tvrtke. Ministarstvo gospodarstva početkom veljače priopćilo da su se stekli uvjeti za stečaj Dalmacijavina, jer američka tvrtka Traubi Inrenational Salamona Berkowitza u svojoj ponudi za kupnju splitske tvrtke u dokumentaciji nije dostavila bankarsku garanciju. Svim sredstvima ćemo se oduprijeti otvaranju stečaja jer bi se taj postupak na splitskom Trgovačkom sudu vodio desetak godina, izgubila bi se radna mjesta, te bi u tom slučaju svi, i država i radnici, bili gubitnici, rekao je glavni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić. Predsjednik Izvršnog odbora HUP-a za Dalmaciju Hrvoje Marušić upozorio je kako bi stečajni postupak nad Dalmacijavinom značio likvidaciju tog poduzeća. Dalmacijavino se može spasiti uvođenjem radničkog dioničarstva, odnosno ESOP programa. Povjerenik Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Lukica Bucat izvjestio je kako se dosad oko 150 radnika Dalmacijavina udružilo u ESOP program, a postoji mogućnost da ih se angažira još toliko.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine boravilo 11,45 milijuna turista koji su ostvarili 60,35 milijuna noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja nego u godini prije, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS). Pritom su 86,6 posto svih dolazaka i 90,7 posto svih noćenja ostvarili strani turisti koji su došli iz više od 63 zemlje sa svih kontinenata. U cijeloj prošloj godini stranih je turista u Hrvatskoj boravilo 9,92 milijuna, ostvarivši 54,75 milijuna noćenja, što su porasti od 9 odnosno 7,4 posto posto u odnosu na 2010. Domaći su turisti, nakon pada u 2010. i 2009., prošle godine također ostvarili poraste, i to od 2,4 posto u odnosu na 2010. s 1,53 milijuna dolazaka i od 3,3 posto s 5,6 milijuna noćenja. Među strancima tradicionalno su najviše noćenja ili gotovo 23 posto od ukupnog broja ostvarili Nijemci. Slijede Slovenci s udjelom u noćenjima od 11,7 posto, Talijani 9,1 posto, Austrijanci s gotovo 9 posto, Česi s 8 posto, te Poljaci i Slovaci s udjelima od gotovo 6 odnosno 4,2 posto. Iz svih tih zemalja u Hrvatsku je prošle godine došlo i više turista nego u godini prije i to između 5,3 posto više (Češka) do 13 posto više (Italija).

ZAGREB - Na danas otvorenom prvom regionalnom festivalu čokolade "Zagreb Chocofest" do 14. veljače u velikom šatoru na Trgu bana Jelačića predstavlja se 20-ak izlagača, među kojima prvi put u Hrvatskoj i ruski proizvođač Korkunov te od velikih tvrtki požeško Zvečevo koje je dopremilo i pet čokoladnih blokova od po pola tone od kojih će se svaki dan izrađivati po jedna čokoladna skulptura. Riječ je o prvom festivalu takve vrste u Zagrebu, koji je itekako potreban jednoj metropoli i koji je dodatna atrakcija grada za njegove građane i goste, kazao je otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je i pokrovitelj festivala. Organizator festivala je tvrtka Tvornica događaja d.o.o. čija direktorica Sanja Bančević Medenica kaže kako su među izlagačima većinom mali čokoladari i pralinari iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i i poznati turski proizvođač čokolade Eti.

ZAGREB - U tiskari Vjesnik d.d., poduzeću u većinskom državnom vlasništvu, zbog teške gospodarske situacije i gubitka ostvarenog u 2011. godini, u okviru mjera racionalizacije poslovanja sa socijalnim partnerima postignut je dogovor o smanjenju osnovica za plaće za 10 posto, pri čemu se predsjednik Uprave Zlatko Šoštarić također odrekao 10 posto svoje plaće, priopćeno je danas iz Tiskare. Nova Uprava Vjesnikove tiskare, koja je dužnost preuzela u listopadu prošle godine, nastoji nizom aktivnosti stabilizirati poslovanje. Prema Poslovnom planu za 2012. godinu, provedbom mjera društvo će smanjiti troškove za 15 milijuna kuna u odnosu na 2011. Dio racionalizacije je i kadrovska reorganizacija poslovanja, u sklopu koje je od 31. listopada 2011. do 31. siječnja 2012. Tiskaru napustilo 18 djelatnika uz zakonske otpremnine. Osim toga, socijalni partneri usuglasili su se sa smanjenjem naknada za bolovanja sa 80 na 70 posto. Svim tim, ali i drugim mjerama, Uprava i Nadzorni odbor u suradnji sa socijalnim partnerima nastoje poboljšati stanje poduzeća koje zapošljava 383 radnika, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je, nakon sedam trgovinskih dana uzastopnog rasta, pala i to Crobexa za 0,67 posto, na 1.766,26 bodova, a Crobexa10 za 0,76 posto, na 991,37 bodova. Promet Burze danas je iznosio 25,5 milijuna kuna, no glavina se, 16,7 milijuna kuna, odnosila na blok promet dužničkih vrijednosnih papira. Tako je redovni promet iznosio tek 8,8 milijuna kuna, a milijunski promet imale su tri dionice. Najviše se trgovalo dionicama HT-a i promet tim dionicama iznosio je 1,8 milijuna kuna. Cijena im je pala za 0,02 posto, na 241,90 kuna. Nešto malo više od po milijun kuna prometa ostvarile su dionice AD Plastika i Petrokemije, pri čemu su obje zabilježile pad cijene. Cijena dionice AD Plastika pala je za 1,30 posto, na zadnjih 114 kuna, a Petrokemije za 0,25 posto, na 202 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙