FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i čelnik Arapske lige Nabil Elarbi u četvrtak su Banova prethodnika Kofija Annana imenovali zajedničkim posebnim izaslanikom za rješavanje sirijske krize, priopćio je UN. "Annan će pokušati zaustaviti svo nasilje i kršenja ljudskih prava, te promovirati mirno rješenje sirijske krize", navodi se u priopćenju UN-a, u kojem se dodaje kako će se bivši glavni tajnik svjetske organizacije u svojoj misiji voditi prošlog tjedna usvojenom rezolucijom Opće skupštine UN-a, koja poziva na silazak s vlasti Bašara al-Asada i podupire ostale odluke Arapske lige o Siriji. "Annan će se široko savjetovati i uključiti sve relevantne čimbenike u i izvan Sirije kako bi nasilje prestalo i humanitarna kriza završila", kaže se u priopćenju i dodaje da će nekadašnji prvi čovjek UN-a "olakšati mirno i cjelovito političko rješenje koje ispunjava sve demokratske želje sirijskog naroda, putem političkog dijaloga između sirijske vlade i cijelog spektra sirijske oporbe". Po podacima UN-a, više od 5400 civila ubijeno je u 11-mjesečnom nasilnom gušenju prodemokratskog pokreta u Siriji, potaknutog ustancima Arapskog proljeća u drugim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

WASHINGTON - Američki vojnik Bradley Manning (24) optužen je u četvrtak na američkom vojnom sudu u Fort Meadeu za predaju tajnih informacija o američkom ratu u Iraku internetskoj stranici Wikileaksu, ali se o optužnici na prvom ročištu nije izjasnio. Manning, bivši analitičar američke vojne obaveštajne službe u Iraku, optužen je za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti. Optužnica ga tereti da je Wikileaksu proslijedio 700 tisuća dokumenata State Departmenta između studenoga 2009. i svibnja 2010. godine. Optužen je u 22 točke, od kojih najteža - za pomaganje neprijatelju, nosi doživotnu zatvorsku kaznu. Po drugim točkama optužnice, može dobiti zbirnu kaznu od 150 godina zatvora. Manning, iz Oklahome, u zatvoru je od svibnja 2010. godine. Njegova obrana tvrdi da je on mladić s duševnim problemima i da nije trebao imati pristup tajnim dokumentima. Njegovo odbijanje da se odmah izjasni o optužnici njegovu odvjetničkom timu daje vremena da razradi strategiju obrane i da pričeka ishod nekoliko podnesaka o kojima se sud mora očitovati prije početka suđenja, koje može početi najkasnije do kolovoza.

LONDON - Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je izjavila da joj se čini da će se sirijska oporba na kraju sama naoružati, kazavši i kako je uvjerena da sirijski predsjednik Bašar al-Asad neće ostati na vlasti. Obraćajući se izravno Rusima i Kinezima, koji su blokirali rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti čiji je cilj okončati nasilje u Siriji, Clinton je kazala kako brutalnost vlade protiv vlastita naroda nije nešto što bi moglo biti dugoročno održivo. Novinarima je u Londonu kazala kako je strategija koju provode Sirijci i njihovi saveznici takva da se zbog brutalnosti ne može dugo održati. "Bit će sve više osposobljenih pripadnika oporbenih snaga. Oni će negdje i nekako pronaći način da se obrane i započnu s ofenzivama. Jasno mi je da će u jednom trenutku doći do odlučujuće točke. Želim da to bude što prije kako bi se spasilo što više ljudskih života i uopće ne sumnjam da će do takve točke doći", rekla je Clinton. Govoreći prije okupljanja predstavnika zapadnih i arapskih sila u petak, američki dužnosnici, koji djeluju u sklopu grupe "Prijatelji Sirije", kazali su kako će od Asada nastojati postići da što prije omogući humanitarni pristup civilima koji su pod vatrom njegovih vojnih snaga. Na sastanku u Tunisu trebali bi se sastati predstavnici više od 70 država i međunarodnih grupa.

BEJRUT - Ozlijeđeni strani novinari, opkoljeni u pobunjeničkom uporištu Homsu u Siriji, pozvali su u četvrtak na prekid vatre kako bi se mogli evakuirati i dobiti odgovarajuću liječničku pomoć. Francuska novinarka Edith Bouvier i Paul Conroy, fotograf britanskog The Sunday Timesa, apel su uputili video snimkom u čijoj su se pozadini mogli čuti zvuci raketa i eksplozija. Oni su dvoje od šestoro zapadnih novinara koji su se u srijedu našli pod vatrom sirijskih snaga koje su napale kuću u kojoj su se skrivali u Baba Amrou, pobunjeničkoj četvrti u gradu Homsu. Američka novinarka Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlik bili su među 80 ubijenih toga dana.

BEOGRAD - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u četvrtak je, tijekom boravka u Beogradu i odvojenih susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, prenio njemačko priznanje Srbiji za dosadašnja ostvarenja na putu europskih integracija, kao i ohrabrenje za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Westerwelle je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Jeremićem, kazao kako je došao u ime Njemačke izraziti priznanje za ono što je Srbija postigla, te da je njegov dolazak također gest ohrabrenja za "posljednje metre". "Mi smo na posljednjim metrima, to je izvodljivo, to je dostižno ako ostanemo strpljivi, fleksibilni, racionalni i radni. Srbija je stigla daleko na svom putu prema Europi u posljednjim godinama, slijedeći je korak status kandidata za EU, Njemačka bi željela videti da se taj korak učini na sastanku Europskog vijeća, jer stojimo uz europsku pespektivu Srbije", poručio je njemački šef diplomacije. Njemačka, rekao je, priznaje i vidi koliko je Srbija napredovala i koliko se trudila i trudi provesti odluke donešene u prosincu i koliko ima poboljšanja na tom putu. Istaknuo je kako je među pomacima učinjenim od prosinca slobodno kretanje za građane Kosova veliki korak za koji se mora odati priznanje, te izrazio uvjerenost da, ako se otvorenim pitanjima prilazi u duhu suradnje, "onda smo veoma blizu da i njih riješimo i mislim da ćemo to i učiniti".

MITROVICA - Srpski čelnici sa sjevera Kosova u četvrtak su obavijestili o ponovnom otvaranju dvaju pograničnih prijelaza sa Srbijom, koje su blokirali još u srpnju, reagirajući na taj način na zahtjev EU-a koji bi se uskoro trebao izjasniti o srbijanskoj kandidaturi za pridruženje toj instituciji. Barikade podignute u blizini graničnih prijelaza Brnjak i Jarnje uklonjene su, kako je za France presse rekao jedan od srbijanskih čelnika na sjeveru Kosova. "Srbijanska policija je stigla i uklonila barikade. Automobili su već počeli prelaziti s jedne na drugu stranu", kazao je. Nekoliko desetaka osoba koje su čuvale stražu pokraj barikada, bez incidenta su se udaljile na zahtjev policije, rekao je. U srpnju prošle godine Priština je poslala specijalne postrojbe kosovske policije na spomenute pogranične prijelaze, a Srbi su nakon toga odgovorili podizanjem prepreka. Nekoliko puta ondje su izbili žestoki sukobi. Jedan kosovski policajac ubijen je, a više desetaka prosvjednika i NATO-ovih vojnika je ozlijeđeno. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, koja oštro odbija priznati njegovu samostalnost.

PHOENIX - Sedmorica marinaca poginula su u sudaru dvaju vojnih helikoptera tijekom vježbe iznad pustinje na granici Kalifornije i Arizone, objavila je u četvrtak američka vojska. Sudar dvaju letjelica, AH-1W Cobre s dvojicom članova posade i UH-1Y Hueya s petoricom, dogodio se tijekom noćne vježbe. Sva sedmorica marinaca u helikopterima poginula su. U nesreći nisu sudjelovale druge letjelice, niti je bilo žrtava na tlu. Istraga je u tijeku i vojska još nije objavila uzroke sudara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙