FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Soul pjevačica Adele trijumfirala je u utorak navečer u Londonu na dodjeli britanskih glazbenih nagrada (Brit Awards) i oduševila publiku nadahnutom izvedbom hita "Rolling In the Deep". Adele je na početku dodjele pokupila statuu za najbolju britansku pjevačicu, a kraj dvosatnog televizijskog 'showa' zaključila najprestižnijom nagradom - za album godine. U međuvremenu je svoje sugrađane u prepunoj dvorani O2 u Londonu oduševila izvedbom pjesme "Rolling In The Deep", dajući do znanja kako joj se glas potpuno oporavio od operacije glasnica krajem prošle godine zbog koje je morala otkazati dio turneje. Adele je istu pjesmu otpjevala na dodjeli Grammyja ranije ovoga mjeseca kada je kući otišla s ukupno šest nagrada. Primajući nagradu, Adele je rekla: "Ništa me ne čini ponosnijom od činjenice da se vraćam kući sa šest Grammyja, a onda dolazim na Brit Awards i osvojim nagradu za album godine. Ponosna sam što sam Britanka i što sam ovog trena s vama". Na svečanosti su prikazani video isječci u čast američkoj superzvijezdi Whitney Houston, koja je umrla uoči Brit'sa, kao i britanskoj pjevačici Amy Winehouse, pronađenoj mrtvoj u svome stanu u Londonu u srpnju prošle godine. Najnominiraniji izvođač ove godine Sheeran, 24-godišnji pjevač i autor, osvojio je nagrade za najboljeg britanskog pjevača i hit godine "The A Team". Rihanna, koja je drugu godinu za redom izabrana za najbolju internacionalnu pjevačicu, zaslužila je "palac gore" za energičnu izvedbu svoga hita "We Found Love". Lana Del Rey, poznata po hitu "Video Games", osvojila je nagradu za debitanta i međunarodni hit godine. Foo Fighters su proglašeni najboljom stranom grupom, Coldplay najboljom britanskim bendom, a Bruno Mars je osvojio nagradu za najboljeg stranog pjevača.

PARIZ - Pedeset sedam posto Francuza misli da Francuska gubi ugled na međunarodnoj pozornici, a većina ispitanika u 11 zemalja smatra da joj ugled raste, ali se i jedni i drugi slažu da je Francuska srednja sila, po anketi TNS Sofresa. Po toj anketi provedenoj u 12 zemalja (Njemačka, Brazil, Egipat, Španjolska, SAD, Francuska, Indija, Japan, Mali, Maroko, Poljska, Velika Britanija), 57 posto Francuza misli da je uloga Francuske na međunarodnoj pozornici slabija nego prije 20 godina. No ispitanici u većini drugih zemalja mahom imaju dojam da francuska uloga jača (77 posto u Maroku, 59 posto u Indiji, 55 posto u Brazilu i u Španjolskoj). "Kao da Francuzi, poznati po svojoj sklonosti mrzovolji, nisu svjesni svojih mogućnosti i kao da ih podcjenjuju u odnosu na ono što o njima misle druge zemlje", ocijenili su autori studije koji zaključuju da Francuzi pate od "kompleksa gubitka ugleda". Francuzi i ispitanici u drugim zemljama slažu se da je Francuska srednja sila: 45 posto Francuza je svrstava između 6. i 9. mjesta na ljestvici svjetskih velesila, tek je 29 posto vidi među prvih pet, a 18 posto je smješta ispod 10. mjesta i niže.

KRAKOW - Portret skladatelja Frederica Chopina, koji je nekoć visio u Auschwitzu, pojavio se gotovo 70 godina poslije u domu poljskog sveučilišnog profesora. Portret, koji je 1943. naslikao logoraš i poljski umjetnik Mieczyslaw Koscielniak, jedan je iz serije slika nastalih u sklopu kampanje kojom su nacisti željeli sakriti od očiju javnosti neljudsko ponašanje prema zatočenicima u logoru smrti u kojem je ubijen 1,5 milijun ljudi. Vjerovalo se da su portrete Koscielniaka, koji je umro 1993., uništili njemački vojnici povlačeći se pred Crvenom armijom prije oslobođenja kampa smrti 1945. "Svi portreti su nestali, no ovaj je preživio kao da se radi o tračku nade, osobito za logoraše", rekao je sadašnji vlasnik portreta Aleksander Skotnicki, profesor na sveučilištu Jagioellonian u Krakowu. On je važnost slike otkrio početkom ove godine, samo nekoliko dana prije 67. obljetnice oslobođenja Auschwitza. Na opis portreta naišao je čitajući njigu o Koscielniaku, čiji su se inicijali "MK" i godina nastanka pojavili u uglu slike. Portret je zajedno s drugim slikama visio na zidu zgrade u kojoj je zatvorski orkestar održavao probe. Soba za koncerte bila je ukrašena umjetninama, jer su zapovjednik logora i SS-ovci pozivali goste da uživaju u glazbi logoraša glazbenika.

LOS ANGELES - Petnaest pozlaćenih kipića Oskara naći će se idućega tjedna na dražbi, a organizatori ističu da se radi o najvećoj kolekciji Oskara ikada ponuđenoj na prodaju. Iz aukcijske kuće Nate D. Sanders kažu da je među Oskarima, koji će na aukciju ići dva dana nakon dodjele akademijinih nagrada za 2012., i onaj pisca Hermana Mankiewicza za scenarij legendarnog klasika "Građanin Kane" koji je osvojio zajedno s Orsonom Wellesom. Wellesov Oskar za film nastao 1941., koji mnogi smatraju najboljim filmom u povijesti kinematografije, prodan je na za 861,542 dolara na dražbi u prosincu prošle godine. Ostali kipići koji će se naći na aukciji 28. veljače uključuju Oskara za najbolju fotografiju za film iz 1933. "Cavalcade", za najbolju glazbu za klasik iz 1946. "Najbolje godine života" te Oskar Gregga Tolanda za crno-bijeli film "Orkanski visovi" iz 1939. Aukcijska kuća očekuje da bi 15 Oskara moglo doseći cijenu od dva milijuna dolara.

NEW YORK - Partneri čiji brak možda ide prema ružnom kraju trebali bi biti vrlo oprezni prilikom slanja tekstualnih poruka jer bi one mogle poslužiti kao dokaz protiv njih u brakorazvodnoj parnici. Više od 90 posto najpoznatijih američkih odvjetnika koji se bave razvodima kažu da se unatrag tri godine u sve više slučajeva koriste dokazi iz iPhonea i drugih pametnih telefona, objavila je Američka akademija bračnih odvjetnika (AAML), profesionalna grupacija koja okuplja 1600 članova koji se bave predbračnim ugovorima, razvodima, poništenjima braka, starateljstvom nad djecom, podjelom imovine i pravima nevjenčanih parova. "Kod pisanja emaila možete promisliti i promijeniti tekst. Imate vremena promisliti o onom što pišete, ali je pisanje SMS poruka trenutačna radnja. Ljudi šalju mnogo SMS-ova bez razmišljanja", rekao je predsjednik AAML-a Ken Altshuler. On SMS poruke naziva "spontanim oduškom" koji se može autoru obiti o glavu jer je pisani dokaz o nečijim mislima, djelima i namjerama. "I ja sam koristio tekstualne poruke pri unakrsnom ispitivanju", rekao je Altshuler, dodavši da je SMS-ove podnosio i kao dokaz. Tekstualne poruke najčešći su dokaz koji se u brakorazvodnim parnicama uzima iz pametnih telefona, pokazalo je istraživanje AAML-a, a potom slijedi elektronska pošta, brojevi kontakata, popis poziva, GPS i pregledani internetski sadržaji.

LONDON - Jednu od verzija slavne slike "Krik" Edwarda Muncha, koja je u privatnom vlasništvu, Sotheby će ponuditi na dražbi u New Yorku 2. svibnja i nada se postići cijenu veću od 80 milijuna dolara, objavila je u utorak kuća. Vlasnik slike je norveški poslovni čovjek Petter Olsen, kojega je otac Thomas bio prijatelj i susjed norveškog slikara simbolizma i preteče ekspresionista. Simon Shaw, potpredsjednik i voditelj Sothebyjeva odjela za impresioniste i modernu umjetnost u New Yorku drži da je teško predvidjeti stvarnu cijenu koju bi "Krik" mogao postići jer "se istinske ikone rijetko nađu na tržištu", no očekuje da bi mogla postići cijenu iznad 80 milijuna dolara. Novcem od prodaje slike Olsen kani financirati gradnju novog muzeja i umjetničkog centra te hotela na svome imanju u Norveškoj.

PARIZ - U trenutku kada Nicolas Sarkozy, kojeg u travnju čekaju novi predsjednički izbori, pokušava popraviti svoju sliku u javnosti narušenu, po mišljenju Francuza, prečestim druženjima sa super bogatima, i supruga Carla Bruni se uskladila s njegovom kampanjom te se pokušava prikazati "običnijom", pribjegavši "makeoveru" u suprotnom smjeru. Nekadašnji super model i pjevačica koja je, prije romanse za novoizabranog predsjednika Sarkozyja 2007., pozirala gola i hodala s rock zvijezdama, u najnovijim je reportažama i emisijama sebe prikazala vrlo čedno i obično: široki džemperi i jednostavne udobne hlače, kosa spuštena a make up "nula bodova". U maniri tradicionalne supruge domaćice, Carla Bruni pred kamerama i fotoaparatima pozira na svom kauču gdje se mazi sa svojom četveromjesečnom Giulijom. Nije zaboravila napomenuti da će u kampanji biti 100 posto uz svog supruga. Ljevičarski Liberation je posprdno komentirao da se Sarkozy silno trudi da se, usprkos milijarderima oko sebe, zabavama na jahtama, ublažavanjem poreza ultra bogatima, sada odjednom prikaže kao "čovjek iz naroda". U kampanju je i krenuo porukom da će se zalagati "za narod, a ne elitu", i u tome mu svesrdno želi pomoći i treća supruga. No, ankete pokazuju da dvije trećina ispitanika ima negativno mišljenje o Sarkozyju pa zaostaje za socijalističkim suparnikom Francoisom Hollandeom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙